Skip to main content

Μάχη με τα ογκώδη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών - Καθημερινά συλλέγονται έως πέντε τόνοι

Μεγάλη καμπάνια για ενημέρωση των δημοτών - Πρόστιμα σε όσους δεν συνεργάζονται

Καθημερινή μάχη με τα ογκώδη απορρίμματα δίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, προκειμένου αυτά να μη συσσωρεύονται σε πεζοδρόμια, εμποδίζοντας τη διέλευση των πολιτών. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μαζεύονται τα ογκώδη από τον δημόσιο χώρο το αργότερο εντός ενός 48ωρου.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών συγκεντρώνει ημερησίως από όλες τις περιοχές περίπου 4-5 τόνους ογκωδών απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέρα μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου η υπηρεσία μέσα σε λίγες ώρες γέμισε τρία φορτηγά με τέτοιου είδους απορρίμματα, κουφώματα, είδη υγιεινής και ό,τι άλλο μπορεί να βγάλει κάποιος από την ανακαίνιση ενός σπιτιού.

«Δίνουμε μεγάλο αγώνα καθημερινά, δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση ογκώδη, προσπαθούμε να τα απομακρύνονται άμεσα», τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θεόδωρος Κυζιρίδης. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος καθημερινά, αφού συλλέξει τα ογκώδη, τα μεταφέρει σε χώρους εταιρείας με την οποία έχει σύμβαση για τη διαχείρισή τους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. «Πριν από περίπου πέντε χρόνια όταν δεν είχαμε σύμβαση με εταιρεία, τα συγκεντρώναμε στο οικόπεδο του Κεραυνού στο Άγιο Παύλο, που γειτνιάζει με το δάσος του Σέιχ Σου και ένα στην περιοχή των Πεύκων. Δεν ήταν καλή διαχείριση και για αυτό ξεκινήσαμε τη συνεργασία με εταιρεία και έτσι καθαρίσαμε και αυτούς τους δύο χώρους», σημείωσε ο κ. Κυζιρίδης. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές του δήμου που είναι πιο πυκνοκατοικημένες, όπως στη νότια Νεάπολη και στις Συκιές (Ρήγα Φεραίου, Καυκάσου).

Μεγάλη καμπάνια για ενημέρωση των δημοτών

Μέσα από μια μεγάλη καμπάνια, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ενημερώνει συνεχώς τους δημότες για τον τρόπο διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων. Την ίδια ώρα, στελεχωμένο τηλεφωνικό κέντρο είναι στη διάθεση των κατοίκων, προκειμένου να καθορίζεται ραντεβού για την άμεση συλλογή των ογκωδών. Όπως αναφέρει ο κ. Κυζιρίδης, έως τις 5 το απόγευμα  υπάλληλος από τη Διεύθυνση Καθαριότητας παραμένει στο γραφείο και δέχεται τα τηλεφωνήματα των δημοτών. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα είναι διαθέσιμα το email του δήμου αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και επίλυσης προβλημάτων novoville. Παράλληλα,  όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξυπηρετούνται και όσοι ενημερώνουν προφορικά τα κατά τόπους γραφεία των κοινοτήτων.

Πρόστιμα σε όσους δεν συνεργάζονται

Δεύτερη ευκαιρία για να μαζέψουν άμεσα τα ογκώδη τους δίνει η δημοτική αρχή, σε όσους πετούν στα πεζοδρόμια μεγάλες ποσότητες, χωρίς καμία ενημέρωση του δήμου. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι επόπτες του δήμου και αναζητούν πόρτα – πόρτα τους ιδιοκτήτες. «Δεν γίνεται να κάνεις ολόκληρη ανακαίνιση και να μην κανονίζεις να έχεις έναν κάδο. Δεν μπορεί αυτό να τα επωμιστεί ο δήμος», ανέφερε. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αρχικά γίνεται σύσταση και δίνεται προθεσμία 24 ωρών να τα μαζέψουν, διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο, που αγγίζει τα 300 ευρώ. «Δεν λειτουργούμε κατασταλτικά, έχουμε κοινωνικό πρόσημο, αλλά πρέπει να συνεργάζονται οι δημότες», επισήμανε ο κ. Κυζιρίδης.

Φωτογραφία αρχείου