Skip to main content

H Voria.gr προτείνει 10 ταινίες για 10 ημέρες γεμάτες ντοκιμαντέρ

Τι συμβαίνει όταν οι Rolling Stones συναντούν τον Χίτσκοκ; Ή όταν ξεδιπλώνονται μπροστά σου συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες; Όλα αυτά στο 19ο ΦΝΘ!

του Γιάννη Λέκκα

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό ανανεωμένο, με 213 ντοκιμαντέρ, νέες θεματικές ενότητες, μοναδικά αφιερώματα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Δέκα ημέρες γεμάτες ταινίες, μία αισθητική περιδίνηση, ένα ταξίδι σε εικόνες και ιστορίες από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες.

Η Voria.gr σας προτείνει μία ταινία ανά ημέρα:

Παρασκευή 3 Μαρτίου

Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική (2016, Πολ Ντάγκντεϊλ, Μεγ. Βρετανία)

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που ανοίγει επίσημα την αυλαία του Φεστιβάλ. Η ταινία, ένα Gimme Shelter τού 21ου αιώνα, ακολουθεί τους Ρόλινγκ Στόουνς σε μια πολιτισμική περιπέτεια στη Λατινική Αμερική, καθώς το συγκρότημα οδεύει προς το ιστορικό φινάλε της περιοδείας τους, όταν έγιναν το πρώτο γκρουπ στην ιστορία που έπαιξε μπροστά σ’ ένα ακροατήριο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων στην Αβάνα της Κούβας. Ο σκηνοθέτης πετυχαίνει το ακατόρθωτο: να συλλάβει την επί σκηνής ενέργεια ενός συγκροτήματος που παίζουν σε κάθε συναυλία σαν να ‘ταν η τελευταία τους, και το πώς αυτή συντονίζεται με τον κόσμο που ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση της ιστορίας του.

Info

OΛYMΠION, 20:00 (είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
(και ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Δευτέρα, 6 Μαρτίου, 23:00)

Σάββατο 4 Μαρτίου

Ο απατεώνας (2012, Μπαρτ Λέιτον, Μεγ. Βρετανία-Ισπανία-ΗΠΑ)

Το 1994, ένα 13χρονο αγόρι εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Τέξας. Τριάμισι χρόνια αργότερα, εντοπίζεται σ’ ένα χωριό στην Ισπανία, έχοντας να αφηγηθεί μια τρομακτική ιστορία απαγωγής. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το αγόρι φέρει πολλά από τα διακριτικά σημάδια που είχε πάντα, αλλά γιατί μοιάζει τόσο διαφορετικός; Και γιατί η οικογένεια δεν δίνει σημασία σε αντιφάσεις που βγάζουν μάτι; Όταν ένας αστυνομικός ερευνητής ξεκινά να κάνει ερωτήσεις, η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Το ντοκιμαντέρ συναντά το φιλμ νουάρ σ’ αυτήν την εκπληκτική αληθινή ιστορία που διαθέτει όλες τις ανατροπές ενός θρίλερ.

Info

ΦPINTA ΛIAΠΠA, 15:30

Κυριακή 5 Μαρτίου

Πίσω δεν γυρνάω (2016, Φλώρα Πρησιμιντζή, Ελλάδα)

H συριακή προσφυγιά έφερε στη μνήμη των Ελλήνων την προσφυγική κρίση που έζησε ο ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατά την οποία χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας βρήκαν καταφύγιο στη Συρία. Η Ευρώπη βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σ’ ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους, που δημιουργεί επικίνδυνα ακραία φοβικά σύνδρομα. Μια ταινία που, μέσα από μαρτυρίες προσφύγων, εθελοντών και ντόπιων, προσπαθεί ν’ αναδείξει και να κατανοήσει τις ομοιότητες των ιστορικών γεγονότων μεταξύ του προσφυγικού όπως το έζησε η Ελλάδα το 1923 και όπως το ζει τώρα.

Info

ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ, 13:15
(και ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ: Σάββατο, 4 Μαρτίου, 20:30)

Δευτέρα 6 Μαρτίου

78/52 (2017, Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ, ΗΠΑ) – Διεθνής πρεμιέρα

Μια πρωτόγνωρη ματιά στην εμβληματική σκηνή της ταινίας Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ που εκτυλίσσεται στο ντους, στον «άνθρωπο πίσω από την κουρτίνα» και στο φόνο επί της οθόνης που άλλαξε ριζικά την πορεία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αυτό το απολαυστικό, πανέξυπνο ντοκιμαντέρ, το πρώτο στην ιστορία που αφιερώνεται στην ανάλυση μίας και μόνο σκηνής, δεν θα αγαπηθεί μόνο από σινεφίλ, αλλά από όλους όσοι αγαπούν τις κρυφές λεπτομέρειες και τους ξέφρενους συνειρμούς, και διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και ανάμεσα από τα (52) cut.

Info

ΦPINTA ΛIAΠΠA, 17:30
(και ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Κυριακή, 5 Μαρτίου, 20:30)

Τρίτη 7 Μαρτίου

Εγώ, ο άλλος άνθρωπος (2017, Λουκάς Αγέλαστος, Σπυριδούλα Γκούσκου, Ελλάδα) – Παγκόσμια πρεμιέρα

Ο Κώστας, στα 47 του χρόνια, παλεύει με την ανεργία και την απραξία. Θέλοντας να γίνει «Άλλος» άνθρωπος και με όχημα τον εγωισμό του, φτιάχνει μια κοινωνική κουζίνα όπου μαγειρεύει καθημερινά στο δρόμο, προσπαθώντας να έρθει κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν πια το εγχείρημα του παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο εγωισμός του τον φέρνει αντιμέτωπο με την αποτυχία, τη σύντροφό του και τον εαυτό του.

Info

ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ, 13:00
(και ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017)

Τετάρτη 8 Μαρτίου

Αφροδίτη (2016, Μέτε Κάρλα Άλμπρεχτσεν, Λέα Γκλομπ, Δανία)

Μια αισθαντική χαρτογράφηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, μέσα από ένα παγνιώδες κινηματογραφικό πείραμα: όταν οι δύο σκηνοθέτιδες οργάνωσαν την οντισιόν για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη σεξουαλική ζωή των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών στη Δανία, μια σεξουαλικά απελευθερωμένη χώρα, 100 γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, έτοιμες να αφηγηθούν τις φαντασιώσεις και τους προβληματισμούς τους. Δεκαπέντε από αυτές εξομολογούνται μπροστά στο φακό, που τις παρατηρεί ανέκφραστα καθώς μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις, γκρεμίζοντας τα στερεότυπα.

Info

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, 23:30
(και ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ: Κυριακή, 12 Μαρτίου, 20:30)

Πέμπτη 9 Μαρτίου

Μέιπλθορπ:Κοίτα τις εικόνες (2016, Φέντον Μπέιλι, Ράντι Μπαρμπέιτο, ΗΠΑ)

Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που έγινε για τον αμφιλεγόμενο Αμερικανό καλλιτέχνη Ρόμπερτ Μέιπλθορπ από τότε που πέθανε από AIDS το 1989. Η πρώτη του ατομική έκθεση το 1976 παρουσιάζει τα θέματά του: λουλούδια, πορτρέτα και γυμνά. Σύντομα γίνεται διαβόητος για τις απερίφραστα σεξουαλικές φωτογραφίες γκέι σαδομαζοχιστικών σκηνών και για τις γυμνές φωτογραφίες μαύρων ανδρών. Το μόνο πιο προκλητικό από τις φωτογραφίες του Μέιπλθορπ ήταν η ίδια του η ζωή. Με απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία του, οι σκηνοθέτες φέρνουν στο φως άγνωστες ώς τώρα συνεντεύξεις του και συνθέτουν το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη μ’ ένα τολμηρό όραμα.

Info

ΟΛΥΜΠΙΟΝ, 23:00
(και ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή, 5 Μαρτίου, 23:00)

Παρασκευή 10 Μαρτίου

Άουστερλιτς (2016, Σεργκέι Λοζνίτσα, Γερμανία)

Υπάρχουν τόποι στην Ευρώπη που εξακολουθούν να υπάρχουν ως υπενθύμιση ενός οδυνηρού παρελθόντος – ως εργοστάσια όπου οι άνθρωποι μετατρέπονταν σε στάχτη. Οι τόποι αυτοί είναι τώρα ιστορικά μνημεία, που ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Πώς όμως συμπεριφέρονται εκεί σήμερα οι επισκέπτες; Πόσο εύκολα μετατρέπεται ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε θεματικό πάρκο και πώς γίνεται ακόμη και το Ολοκαύτωμα ατραξιόν; Το ντοκιμαντέρ, που δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Β. Γκ. Ζέμπαλντ, μας υπενθυμίζει πως η λήθη είναι η ασφαλέστερη οδός για την ανθρώπινη κτηνωδία. 

Info

ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ, 13:15
(και ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Σάββατο, 4 Μαρτίου, 19:30)

Σάββατο 11 Μαρτίου

Πύργος (2016, Κιθ Μέιτλαντ, ΗΠΑ)

Την πρώτη Αυγούστου του 1966, ένας ελεύθερος σκοπευτής ανέβηκε με το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο του Πύργου του Πανεπιστημίου του Τέξας και άνοιξε πυρ, κρατώντας την πανεπιστημιούπολη όμηρο για 96 λεπτά. Όταν επιτέλους έπαψαν οι πυροβολισμοί, o απολογισμός ήταν 16 νεκροί, πάνω από τριάντα τραυματίες κι ένα έθνος συγκλονισμένο, που προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη. Το ντοκιμαντέρ αυτό, που συνδυάζει αρχειακό υλικό με ροτοσκοπικό ανιμέισον μ’ έναν τρόπο δυναμικό που δεν έχει προηγούμενο στο σινεμά, αποκαλύπτει τις άγνωστες ώς τώρα ιστορίες των αυτοπτών μαρτύρων, των ηρώων και των επιζώντων της πρώτης μαζικής δολοφονίας σε σχολείο της Αμερικής – ιστορίες γεμάτες δράση, που δείχνουν πώς η σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπου έφερε στην επιφάνεια τη φωτεινή πλευρά τόσων άλλων.

Info

ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, 22:30
(και ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Σάββατο, 4 Μαρτίου, 20:30)

Κυριακή 12 Μαρτίου

Ημέρα απελευθέρωσης (2016, Μόρτεν Τράαβικ, Ούγκις Όλτε, Νορβηγία-Λετονία)

Κάτω από την τρυφερή, πλην αυστηρή επίβλεψη ενός παλιού φαν που έγινε σκηνοθέτης και πολιτιστικός πρέσβης, αλλά και υπό το έκπληκτο βλέμμα του υπόλοιπου κόσμου, το καλτ συγκρότημα Laibach από την πρώην Γιουγκοσλαβία (και σημερινή Σλοβενία) γίνεται το πρώτο ροκ γκρουπ στην Ιστορία που θα παίξει στο απόρθητο κράτος της Βόρειας Κορέας. Αντιμέτωπο με την αυστηρή ιδεολογία και τις πολιτισμικές διαφορές, το συγκρότημα πασχίζει να περάσει τα τραγούδια του από το ψαλίδι της λογοκρισίας, προτού αυτά ξεχυθούν σ’ ένα κοινό που δεν έχει ξανακούσει εναλλακτικό ροκ εν ρολ. Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ-μιούζικαλ για την υψηλή τέχνη της προπαγάνδας και την προπαγάνδα σε κάθε τέχνη.

Info

ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, 23:00
(και ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Σάββατο, 4 Μαρτίου, 23:30)

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πατήστε εδώ.