Skip to main content

Καμία πρόταση από δήμους της Θεσσαλονίκης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη!

Ούτε μια πρόταση για έργα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Τι ειπώθηκε στην συνεδρίαση της Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσ/νίκης.

Προτάσεις για έργα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να υποβάλουν ως τον ερχόμενο Μάρτιο, οι οχτώ δήμοι της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κι ενώ η... πίτα είναι μεγάλη μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ούτε μία πρόταση!

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Καλαμαριάς πήραν την παράταση που ζητούσαν, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους ολοκληρωμένες και ώριμες και να διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια, που αφορούν σε συγκεκριμένους άξονες του προγράμματος. Δηλαδή σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δημιουργίας πυρήνων πρασίνου, πράσινα δώματα και κάθετους κήπους και ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ενημέρωσε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί η παραμικρή πρόταση!

Και την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου ανοίγουν και νέες προσκλήσεις εντός του ερχόμενου Μαρτίου για τους υπόλοιπους άξονες του προγράμματος. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μόνο για τους οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης προβλέπει έργα συνολικού προϋπολογισμού 84,5 εκ. ευρώ.

Η κ. Πατουλίδου πάντως επισήμανε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στους δυο βαθμούς της αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μια δομή παρακολούθησης του προγράμματος, που ως στόχο θα έχει την αποτύπωση των διαδικασιών και των προβλημάτων για να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό των επόμενων φάσεων.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο και τη στόχευση του προγράμματος. Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, είπε ότι είναι θετική στο πρόγραμμα. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, υποστήριξε ότι δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, επέμεινε στις διαδικασίες επιλογής τεχνικού συμβούλου.