Skip to main content

400 χρόνια Πλάθα Μαγιόρ

Η πιο γνωστή πλατεία της Μαδρίτης συμπληρώνει 400 χρόνια ζωής με δεκάδες εκδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί για τα «γενέθλια» της διάσημης πλατείας

Καμία άλλη πλατεία στη Μαδρίτη δεν είναι τόσο δημοφιλής όπως η Πλάθα Μαγιόρ στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Μπουτίκ, εστιατόρια πάεγια και τάπας μπαρ την περιβάλλουν μαζί με πανέμορφα, εμβληματικά τετραώροφα κτήρια. Στο μέσον της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του έφιππου βασιλιά Φίλιππου ΙΙΙ. «Αυτό το μέρος είναι απλά μαγικό» δηλώνουν η Σάντρα και ο Ρομπέρτο από την Αργεντινή.

Δυο περίτεχνα ζωγραφισμένα μαγαζιά, το αρτοποιείο Casa de la Panaderia και το χασάπικο Casa de la Carniceria, θεωρούνται από τις πιο όμορφες γωνιές που μπορεί κανείς να βγάλει φωτογραφίες.

Φέτος η Πλάθα Μαγιόρ γιορτάζει. Γιορτάζει τα 400 χρόνια της πολυκύμαντης ιστορίας της. Ταυρομαχίες, κάψιμο μαγισσών, βασιλικοί γάμοι, λαϊκές γιορτές και υπαίθριες αγορές. Όλα και όλοι είχαν μια θέση στη διάσημη πλατεία της Μαδρίτης. Τρεις φορές κάηκε. Η χειρότερη πυρκαγιά ήταν το 1790, όταν το ένα τρίτο της πλατείας καταστράφηκε ολοσχερώς.

Κάηκε πολλές φορές αλλά ξαναχτίστηκε

«Αυτές οι φωτιές δεν ήταν ασυνήθιστες διότι τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από ξύλο» λέει η Μπλάνκα Χερνάντεζ,η οποία εργάζεται εδώ και 30 χρόνια ως ξεναγός. Οι κάτοικοι της πόλης τότε ζεσταινόντουσαν και μαγείρευαν ανάβοντας φωτιές. Η πλατεία όμως χτιζόταν και πάλι και φέτος στα 400στά γενέθλια έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλές εκδηλώσεις.

Η πλατεία έχει εμβαδόν 129 x 94 μέτρα και είναι μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. «Η πρώτη αντίδραση των επισκεπτών είναι η έκπληξη» δηλώνει η Μπλάνκα Χερνάντεζ. «Αυτό που τους εκπλήσσει είναι ότι περιπλανώνται μέσα σε μικρά στενάκια και μετά συναντούν μια τόσο μεγάλη πλατεία» συμπληρώνει η Ισπανίδα ξεναγός.

Η πλατεία στη σημερινή της μορφή ήταν αρχικά η κεντρική αγορά της μικρής τότε Μαδρίτης, πριν γίνει η έδρα του βασιλιά. Όταν μεταφέρθηκε η βασιλική αυλή το 1561 στο κέντρο της πόλης ο βασιλιάς Φίλιππος ΙΙ ξεκίνησε την μετατροπή της πλατείας. Την τελική της μορφή την πήρε υπό τον Φίλιππο ΙΙΙ και τον αρχιτέκτονα  Χουάν Γκόμεζντε Μορ.

Οι εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια της Πλάθα Μαγιόρ ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου με το καρναβάλι και θα συνεχιστούν με συναυλίες, γιορτές μπαρόκ και κινηματογραφικές προβολές. Η κεντρική πλατεία της Μαδρίτης θα γίνει όλο το χρόνο πόλος έλξης για τουρίστες και ντόπιους. Μια πλατεία γεμάτη ζωή.

Καρόλα Φρέντζεν, DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle