Skip to main content

Υπερδιπλάσιοι οι βορειοελλαδίτες που ταξίδεψαν οργανωμένα το καλοκαίρι

Ποιους προορισμούς προτίμησαν οι βορειοελλαδίτες που επέλεξαν φέτος το καλοκαίρι τις οργανωμένες εκδρομές - Η ελπίδα ξαναγύρισε, λένε οι πράκτορες.

Υπερδιπλάσιοι ήταν φέτος οι βορειοελλαδίτες που επέλεξαν τα τουριστικά γραφεία για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι πράκτορες, περισσότεροι από 50.000 ταξιδιώτες πραγματοποίησαν οργανωμένα ταξίδια, από περίπου 20.000 πέρσι.

Η μεγαλύτερη κίνηση κατεγράφη στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν προορισμούς στα Βαλκάνια. Στον αντίποδα σημαντική πτώση κατέγραψαν τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Σάμος), λόγω του προσφυγικού, αλλά και παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί του εξωτερικού, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και η Ρώμη, υπό τον φόβο της τρομοκρατίας. Μηδενικό ήταν το ενδιαφέρον για την Τουρκία, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και των επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Η ελπίδα ξαναγύρισε και ο κόσμος άρχισε να ταξιδεύει ξανά και να εμπιστεύεται τα τουριστικά πρακτορεία, καθώς ξέρει ότι θα βρει καλές τιμές και θα έχει καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του δίπλα του έναν άνθρωπο που θα τον βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστική για την αύξηση των εκδρομέων ήταν η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με νησιά του Αιγαίου, όπου προτιμήθηκαν κυρίως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από την κίνηση στη Μήλο και τη Σύρο.

«Όπως βλέπουμε μέχρι σήμερα, είναι σαφής ο προσανατολισμός των εκδρομέων να αποφύγουν προορισμούς όπου υπάρχει έντονο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς και προορισμούς όπου σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα νησιά του βορείου Αιγαίου η κίνηση ήταν σημαντικά μειωμένη, ενώ τον μεγαλύτερο “λογαριασμό” φαίνεται πως πλήρωσε η Κως, όπου υπήρχαν άδεια δωμάτια τον Δεκαπενταύγουστο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει άλλες χρονιές», σημειώνει ο κ. Θεολόγης.

Η πτώση για ευρωπαϊκούς προορισμούς όπου υπάρχει ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων ανήλθε, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, σε τουλάχιστον 50-60%, ενώ «κερδισμένοι» εμφανίστηκαν βαλκανικοί προορισμοί όπως η Πολωνία και ειδικότερα η Βαρσοβία, αλλά και η Κροατία (Ντουμπρόβνικ). Αξιοσημείωτη είναι η κίνηση σε πόλεις που δεν αποτελούν καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Πράγα και η Βιέννη.

Θετικά είναι τα μηνύματα και για το υπόλοιπο της σεζόν, καθώς καταγράφεται επιμήκυνσή της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. «Τα αεροπλάνα για τα νησιά δεν έχουν θέσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν άλλες χρονιές μετά τον 15αύγουστο έπεφτε η κίνηση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των εκδρομέων που επέλεξαν τα τουριστικά γραφεία, καταγράφεται μείωση της μέσης ηλικίας, καθώς το 60% των εκδρομέων ήταν 25-35 ετών, δίνοντας έτσι τη θέση τους στους συνταξιούχους που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια τους κυριότερους πελάτες των πρακτόρων. «Η  τρίτη ηλικία έδωσε τη θέση της στους νέους, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τα τουριστικά γραφεία, ενώ μέχρι πέρσι οργάνωναν τις διακοπές τους κυρίως μέσω ίντερνετ», εξηγεί ο κ. Θεολόγης.