Skip to main content

52 Θεσσαλονικείς στη «Δημοκρατική Ευθύνη» του Χάρη Θεοχάρη

Πολιτικός πάτρωνας της νέας κίνησης θεωρείται ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος - Όλα τα ονόματα που συμμετέχουν από τη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα το βράδυ είναι η επίσημη πρεμιέρα της νέας πολιτικής κίνησης η οποία φέρει το όνομα «Δημοκρατική Ευθύνη». Η παρουσίασή της θα γίνει στο «Ίδρυμα Κακογιάννη», από τον εκπρόσωπο του φορέα, πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητο βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.

Πολιτικός πάτρωνας του εγχειρήματος θεωρείται ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ίδρυση νέου φορέα, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. «Η ίδρυση του νέου αυτού κόμματος έχει νόημα μόνο εάν θα αιμοδοτήσει το πολιτικό σύστημα με δυναμικούς καινούργιους ανθρώπους από την κοινωνία που έχουν διάθεση να συμβάλουν στους νέους όρους που απαιτούνται για τη διάσωση και τη νέα πορεία της χώρας και όχι παρηκμασμένα κατάλοιπα προγενέστερων περιόδων» είχε πει τότε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η συμπόρευση του πρώην υπουργού με τον Χάρη Θεοχάρη αποφασίστηκε στις αρχές του 2016 και περίπου δύο μήνες μετά ακολούθησε η αποχώρηση του βουλευτή από το Ποτάμι. Στο διάστημα αυτό και κυρίως, μετά τον Απρίλιο που ο κ. Θεοχάρης ανεξαρτητοποιήθηκε, ακολούθησαν περιοδείες του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να στηθούν προσωρινοί πυρήνες του νέου πολιτικού φορέα.

Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Θεοχάρης αποκλείουν προς το παρόν το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου της «Δημοκρατικής Ευθύνης» στις εκλογές. Είναι προφανές ότι θα συμμετάσχουν στις ζυμώσεις οι οποίες γίνονται στο χώρο του Κέντρου, συνομιλώντας με όλους.

Στο πλαίσιο των περιοδειών του ο κ. Θεοχάρης ήρθε και στη Θεσσαλονίκη την οποία επισκέφθηκε τουλάχιστον τρεις φορές το τελευταίο διάστημα. Ο άνθρωπος ο οποίος συντόνισε για λογαριασμό του τις κινήσεις για τη συλλογή υπογραφών στη Θεσσαλονίκη ήταν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Χατζηγώγας ο οποίος συμμετέχει και στην προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Ευθύνης». Ο κ. Χατζηγώγας είχε συμμετάσχει και στο Ποτάμι, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε και με την πρώην βουλευτίνα του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου με την οποία συζήτησε για το νέο φορέα, χωρίς ωστόσο η τελευταία να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καρπός των περιοδειών του κ. Θεοχάρη ανά τη χώρα ήταν η συλλογή 1.538 υπογραφών, πολιτών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι συνυπογράφουν το κάλεσμα για τη νέα πολιτική κίνηση. Μεταξύ αυτών είναι και 51 προσωπικότητες οι οποίοι χαιρετίζουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Κίνησης. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη ο νέος φορέας τοποθετείται στο χώρο του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου και δεν θα είναι «αρχηγοκεντρικός». Ο ίδιος, διευκρινίζει μάλιστα, πως δεν θα είναι ο επικεφαλής της Κίνησης αλλά ένα από τα μέλη της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία απευθύνει την πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές και συμφωνούν με τις προτάσεις που θα δοθούν στην δημοσιότητα, ώστε το φθινόπωρο να οργανωθεί η πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα δώσει και οργανωτική μορφή στο εγχείρημα.

Όπως αναφέρουν στην ανοιχτή πρόσκληση-προσκλητήριο που απευθύνουν, κυρίως, σε νέους αλλά και επώνυμες προσωπικότητες, οι συμμετέχοντες στην κίνηση πήραν τη πρωτοβουλία «για να μην πέσει η νεολαία της δραματικής αυτής δεκαετίας της κρίσης θερισμένη στο σύνορο της απόγνωσης και της παραίτησης». «Η χώρα μας βιώνει την επείγουσα πίεση του τώρα. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι πραγματικές αλλαγές. Τώρα πρέπει να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της ιστορίας. Γι’ αυτό κι εμείς, απλοί πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, πολίτες με διαφορετικά επαγγέλματα και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, δίνουμε το έναυσμα για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη κατάρρευση. Συγκροτούμε μια αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, τη ‘Δημοκρατική Ευθύνη’», τονίζεται στο προσκλητήριο.

Όπως διευκρινίζεται «η πρόσκληση αυτή αφορά και τους επώνυμους πολίτες από το χώρο της πολιτικής, της παραγωγής, της διανόησης, της τέχνης, της επιστήμης και της διοίκησης. Πέραν όσων έχουν ήδη συνδράμει στην προσπάθειά μας αυτή, καλούμε κάθε προσωπικότητα της χώρας να στηρίξει ενεργά τη δημιουργία της νέας αυτής προσπάθειας». Η πρόσκληση καταλήγει λέγοντας «σας προσκαλούμε να γίνουμε μαχητές υπέρ της πραγματικής Ελπίδας!».

Την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή συγκροτούν οι: Δημήτρης Γκιόκας, Μαρία Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Κρομμύδας, Γιάννης Μητλιάγκας, Θωμάς Παπαλιάγκας, Ηλίας Πεντάζος, Κώστας Φασουλάκης και Γιάννης Χατζηγώγας.

 

Ποιοι συμμετέχουν από τη Θεσσαλονίκη

 

Από τους 1.538 οι οποίοι προσυπογράφουν το προσκλητήριο για το νέο φορέα οι 52 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Το πολιτικό στίγμα της πλειοψηφίας των 52 είναι κυρίως στο χώρο της κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής αριστεράς. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές του ιστορικού στελέχους της αριστεράς Στέλιου Νέστωρα και των Μιχάλη Τριανταφυλλίδη και Λαοκράτη Χαλβατζή οι οποίοι υπήρξαν στο παρελθόν υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης είχε συναντηθεί στο παρελθόν με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, χωρίς ωστόσο, να ακολουθήσει ένταξή του στο κόμμα. Μεταξύ των 52 υπάρχουν αρκετοί πανεπιστημιακοί. Εκτός του κ. Χατζηγώγα υπογράφουν επίσης οι: Αθηνά Γιαννακού, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, Κώστας Καλέργης, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Νίκος Παπαμίχος, καθηγητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ και Πέτρος Στάγκος.

Μεταξύ των 52 είναι και πρώην μέλη του Ποταμιού όπως οι Παναγιώτης Δραγουμάνος και Βασίλης Παυλίδης. Συνυπογράφουν επίσης οι: Μίλτος Αρβανιτάκης, Νίκος Βακρατσάς, Στέλλα Βιδάκη, Θωμάς Γιτόπουλος, Νίκος Γκέντζος, Μαρία Γκέντζου, Παύλος Γκόλνας, Αλεξάνδρα Ευθυμίου, Άγις Κανελλόπουλος, Βάγια Καραπιπέρη, Κώστας Κατσικογιάννης, Παναγιώτης Κοϊτσίδης, Νατάσα Κόλλια, Ελισάβετ Κοτζιά, Δέσποινα Κουτούδη, Γιώργος Λεοντίδης, Λεωνίδας Λουλούδης, Νίκος Μαριδάκης, Ιωάννης - Ανέστης Μαρκάκης, Πέτρος Μαυρουδής, Γιώργος Μήλιος, Βικτωρία Μήτσα, Γιώργος Νικολαΐδης, Βασίλης Ξουπλίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ναούμ Παπάζογλου, Μαρία Παπαϊωάννου, Κώστας Παρισιάδης, Δημήτρης Πατρίκης, Κώστας Πετρίδης, Θάνος Πέτσος, Μιχάλης Ράπτης, Βασίλης Σαββίδης, Πέτρος Σίμος, Νίκος Σιδεράς, Θόδωρος Τζαβέας, Χρήστος Τόζιος, Αγορίτσα Τόζιου, Αμαλία Τόζιου, Ιωάννης Τσαμπάζης, Κώστας Τσερμενίδης και Αργύρης Χαλκιάς.