Skip to main content

Όσα πρέπει να ξέρετε για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ένας χρηστικός οδηγός για να απολαύσετε το φετινό φεστιβάλικο δεκαήμερο - Ταινίες, αφιερώματα, προσκεκλημένοι και οι φετινές καινοτομίες.

Μπορεί το Φεστιβάλ να διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, ωστόσο δεν σταματάει να καινοτομεί, να εξελίσσεται και να βρίσκεται σε έναν συνεχή διάλογο με την πόλη και τις νέες τάσεις της ένατης τέχνης.

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκινάει με κάθε επισημότητα αύριο 2 Νοεμβρίου και αναμένεται για τις επόμενες δέκα ημέρες να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης, προσφέροντας της ισχυρές δόσεις κοσμοπολιτσμού και κινηματογραφικής μαγείας.

Μάλιστα φέτος το Φεστιβάλ δεν θα μείνει στα στενά όρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης αλλά θα μεταφερθεί και στα δυτικά αλλά και τα ανατολικά με προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη (δείτε εδώ) και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μ. Μερκούρη στην Καλαμαριά (δείτε εδώ).

Από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου, ο διεθνής κινηματογραφικός θεσμός υπόσχεται στο κοινό του να ανακαλύψει ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά και σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς.

Ταινία έναρξης και λήξης

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει αυλαία με την «καθηλωτική» ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα»της σκηνοθέτιδος Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αντίστοιχα, η αυλαία του θεσμού θα κλείσει με την απολαυστική κωμωδία χαρακτήρων Το πάρτι της Σάλι Πότερ.

Ταινίες virtual reality

Τη νεότερη τάση των Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανά την Ευρώπη και τον κόσμο υιοθέτησε το φετινό ΦΚΘ, το οποίο για πρώτη φορά φέτος εισάγει στο πρόγραμμα του virtual reality ταινίες (επαυξημένης πραγματικότητας).

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μάλιστα προχωράει ένα βήμα παρακάτω και δημιουργεί ειδικό διαγωνιστικό τμήμα για τις VR ταινίες, όπως έκανε πρώτο Φεστιβάλ Βενετίας.

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν για το κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε έναν νέο χώρο στη Θεσσαλονίκη, το INVR-Virtual Reality Thessaloniki στην καρδιά της πόλης (Αριστοτέλους 6).

Οι προβολές γίνονται σε καθημερινή βάση 16:00-19:00 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (3-12 Νοεμβρίου 2017).

Προσκεκλημένοι

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία Μικρόκοσμος / Downsizing, με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει ανατρεπτικά τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και η οποία άνοιξε το πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας.

Στο φεστιβάλ θα βρεθεί για πρώτη φορά ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε δύο ταινίες: Ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου Σπόρος.

Το Φεστιβάλ θα επισκεφθεί και η δημιουργός της ταινίας που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης, Ίλντικο Ενιέντι η οποία απέσπασε τη Χρυσά Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Την ομάδα των εκλεκτών προσκεκλημένων συμπληρώνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Εστλουντ, επίτιμος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης που διοργανώνει ρετροσπεκτίβα στο έργο του, και βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την τελευταία ταινία του Το τετράγωνο.
Ο Ρούμπεν Εστλουντ θα συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 11:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, όπου θα μιλήσει για το σινεμά και τη ζωή. Συντονίζει ο Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Αφιερώματα

- Στην ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.
- Στον σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
- Στο τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50.
- Στις σπάνιες ταινίες του γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20 ου αιώνα.
- Στην παθιασμένη σχέση σινεμά και λογοτεχνίας στο αφιέρωμα «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), με 11 αριστουργηματικές
βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία.
- Στις διάφορες όψεις της ανεργίας και της εργασίας στο αφιέρωμα «Αόρατα χέρια»

Διεθνές Διαγωνιστικό

Φέτος, οι δύο διεθνείς καλλιτενικοί θεσμοί της πόλης, Μπιενάλε και Φεστιβάλ, συνομιλούν με το δεύτερο να προτείνει έναν ευφάνταστο τρόπο επιλογής ταινιών που συγγενεύει θεματικά με τη Μπιενάλε.

Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ επιλέγει τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού με πυξίδα ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα: «Το ρίζωμα» της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ, από τις πιο ανήσυχες φωνές της παγκόσμιας διανόησης.

«Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ παρουσιάζει τις πιο ανατρεπτικές και τολμηρές νέες φωνές του σινεμά, τις πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο για τους οποίους θα μιλάμε στο μέλλον, προβάλλοντας 14 φιλμ, εκ των οποίων τα 3 είναι ελληνικά» αναφέρει ο θεσμός.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες: Εκτός Συναγωνισμού, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ειδικές Προβολές, Film Forward, Round Midnight, Νεανική οθόνη.

Ματιές στα Βαλκάνια

Για μια ακόμα χρονιά το Φεστιβάλ τιμά τον κινηματογράφο των Βαλκανίων. Θαυματουργά κέικ με μαριχουάνα, δέκα μικροί νέγροι αλά βαλκανικά, φρικαλεότητες του πολέμου και γκέι έρωτες που αψηφούν τα ταμπού αποτελούν μια μικρή δόση από το φετινό εκρηκτικό μείγμα που προτείνουν το συγκεκριμένο κομμάτι με ταινίες που εξερευνούν όλα τα είδη: Από φιλμ επιστημονικής φαντασίας με την υπογραφή του Σεμίχ Καπλάνογλου, μέχρι μαύρη κωμωδία και πολιτικό δράμα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, συμπειρλμβανομένων κάποιων παράλληλων εκδηλώσεων στην παρακάτω διεύθυνση εδώ.

Εισιτήρια

Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 6 ευρώ από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πλατεία Αριστοτέλους και Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι) και 5 ευρώ για τις online κρατήσεις.

Οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι άνω των 65 ετών και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, δικαιούνται ελεύθερη είσοδο –εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις– στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού (ελληνική φοιτητική ταυτότητα ή κάρτα ISIC / βεβαίωση ανεργίας σε ισχύ / κάρτα πολυτέκνων / αστυνομική ταυτότητα / Κάρτα Πολιτισμού). Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.
Τα ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου σε όλες τις προβολές.

Για τις ταινίες virtual reality h γενική είσοδος ανά προβολή ορίζεται στα 5 ευρώ. Εισιτήρια για τις VR προβολές μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο στο INVR (Αριστοτέλους 6, 2310 228228) πριν την έναρξη της προβολής. Δεν παρέχεται η δυνατότητα κράτησης θέσης ή προαγοράς εισιτηρίου.

επίσης υπάρχει και φέτος η δυνατότητα έκδοσης κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία προσφέρει ειδικά προνόμια (δέιτε εδώ).

Προσφορές σε καταστήματα
Οι σινεφίλ μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ειδικές προσφορές στις τιμές καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη , με την επίδειξη κάρτας διαπίστευσης, της CineKάρταF ή ενός εισιτηρίου προβολής του Φεστιβάλ για την ημέρα που θα επισκεφθούν το κατάστημα.

Δείτε τη λίστα των καταστημάτων εδώ.

Παράλληλες Εκδηλώσεις
- Την έκθεση Λούφα και Παραλλαγή, αφιερωμένη στην θρυλική ταινία του Νίκου Περάκη. Διοργάνωση ΜΙΕΤ, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
- Τη φωτογραφική έκθεση #CedefopPhotoAward 2017 με έργα σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
- Συναυλία με κινηματογραφικές μουσικές από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
- Συναυλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με εκλεκτούς μουσικούς (Γιάννης Αγγελάκας, Baildsa, Διώνη, κ.ά.).