Skip to main content

82η ΔΕΘ: Έτοιμοι για επενδύσεις ενεργειακοί κολοσσοί της Κίνας

Η κυβέρνηση δεν θέλει να βγάλει πακέτο υδροηλεκτρικές με λιγνιτικές μονάδες. Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μονάδες από μόνες τους, χωρίς τη σύνδεσή τους με υδροηλεκτρικές, θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον επαληθεύοντας την κυβερνητική επιλογή για μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας ως το 2030 και στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αυτήν την κυβερνητική επιλογή διατύπωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης από το συνέδριο για τις Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Ν.Α. Ευρώπη που συνδιοργανώνουν ΔΕΗ και ΙΕΝΕ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

«Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test και δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, επιδιώκοντας να εμπλακούν και τα υδροηλεκτρικά. Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκυστεί τεχνογνωσία και κεφάλαια για την αναβάθμιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την κατασκευή νέων, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει την ισχύ μονάδων που αποσύρονται οριστικά. Ώστε η αποεπένδυση να συνδυαστεί με στρατηγικά ζητήματα ενεργειακού σχεδιασμού», πρόσθεσε.

Άλλωστε η Ελλάδα, βάσει της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα πρέπει να προχωρήσει στην αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και να εφαρμόσει σειρά διαρθρωτικών μέτρων για τους ελληνικούς λιγνίτες.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ενώ το δημόσιο θα έχει και ισχυρή παρουσία στον ΑΔΜΗΕ του οποίου ο ρόλος είναι κρίσιμος στη διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρισμού.

Ο υπουργός μίλησε για τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής σε περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασυνδεσιμότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού σε βαλκανικό επίπεδο και περιφερειακό επίπεδο και το MoU που θα υπογραφεί τέλη του μήνα στο Βουκουρέστι.

«Υπάρχουν νέα σχέδια για διεθνείς διασυνδέσεις των δικτύων ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα με Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και τα πολύ σημαντικά έργα για το εσωτερικό, όπως είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που θα είναι έτοιμη το 2020, της Κρήτης με την Αττική το 2023 και των Κυκλάδων, σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να υλοποιείται στο τέλος του 2017 και την τρίτη φάση που αφορά στη Σύρο, το 2013», συμπλήρωσε.

Οι Kινέζοι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ενέργεια

Η κινεζική ενεργειακή βιομηχανία έδωσε το «παρών» στο συνέδριο με δύο ενεργειακούς κολοσούς, το Shenhua Group και τη CMEC. Mάλιστα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Shenhua Group, κ. Shumin Wang, ο οποίος εχθές επισκέφθηκε λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δραστική μείωση των ρύπων αλλά και στην παράλληλη στροφή του Ομίλου στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο αλλά και ΑΠΕ. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στροφής που κάνει ο Όμιλος, ο κ. Wang επισήμανε ότι οι ελληνικές λιγνιτικές μονάδες, έχουν πολλές ομοιότητες με τις μονάδες της Shenhua.

Aπό κινεζικής πλευράς το λόγο πήρε ο κ. Meng Zhang, αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του ομίλου CMEC, που μάλιστα το 2016 υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΔΕΗ. Η CMEC, στο πλαίσιο του σχεδίου για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού, βλέπει την αγορά της Ν.Α. Ευρώπης σαν πολλά υποσχόμενη και για τον τομέα της Ενέργειας. Έχει ήδη επενδύσει σε Τουρκία και τοποθετείται στη Σερβία, όταν ήδη εκτελεί έργα σε 30 χώρες παγκοσμίως.

Ειδικά στον τομέα των υδροηλεκτρικών έργων η Ν.Α. Ευρώπη, προέβλεψε, θα συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.

«Κινούμαστε προς τα εμπρός στη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ¨, είπε ο κ. Zhang απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, προσθέτοντας ότι η CMEC μπορεί να αναλάβει συνεργασίες σε πολλά επίπεδα και μέσα από ολοκληρωμένα πακέτα. Αυτές οι συνεργασίες μπορούν να περιλαμβάνουν υβριδικά ενεργειακά συστήματα για νησιά, έξυπνους μετρητές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και consulting», συμπλήρωσε.

Στο τοπίο της νέας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου περιμένει την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, που στόχο έχουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, μέχρι το 2020. Όπως είπε ο πρόεδρος της Α.Η.Κ. κ. Ανδρέας Μαραγκός, στην Κύπρο, μία μικρή και σχετικά απομονωμένη αγορά ενέργειας, οι ΑΠΕ σήμερα εισφέρουν το 16% της κατανάλωσης.