Skip to main content

9 + 8 καινοτομικές ιδέες στο «ΟΚ! Thess» του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση «OK! Thess», η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, ειδικοί και εκπρόσωποι funds θα παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των ιδεών.

Αν η Θεσσαλονίκη καταφέρει κάποια στιγμή να καταγραφεί ως πόλη φιλική στην καινοτομική σύγχρονη επιχειρηματικότητα δεν θα το οφείλει σε διάφορα φαραωνικού τύπου σχέδια που κατά καιρούς διατυπώνονται και προτείνονται, αλλά στις πρωτοβουλίες που έρχονται από τη βάση και στοχεύουν στον... ουρανό.

Η επιτυχία θα είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μάχιμων επιχειρηματικών σχημάτων, τα οποία με βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα την καινοτομία και τη χρήση της τεχνολογίας θα δημιουργήσουν με κέντρο τη Θεσσαλονίκη διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνοντας τον κοινωνικό πλούτο της περιοχής και προσφέροντας απασχόληση σε επιστημονικό δυναμικό, που σήμερα εν πολλοίς αναζητά επαγγελματικό μέλλον στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικασίες παρουσίασης ιδεών και προτάσεων από ομάδες ερευνητών ή και μεμονωμένα άτομα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο διότι σε αυτές τις εκδηλώσεις κατά καιρούς υπογράφονται «πιστοποιητικά γεννήσεως» για σημαντικές επιχειρηματικές μονάδες, που προσφέρουν στην κοινωνία και στην οικονομία. Αλλά και διότι παρακολουθώντας τη θεματολογία των προτάσεων αντιλαμβάνεται κανείς που πηγαίνουν τα πράγματα στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην καθημερινότητα. Κακά τα ψέματα, ότι καινούριο ξεκινά από μία πρώτη ιδέα! Ακόμη κι αν πάρει καιρό να ωριμάσει και να αναπτυχθεί ο ρόλος της ιδέας είναι αναντικατάστατος. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ιδέες που δεν προέρχονται εξ επιφοιτήσεως, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς, δηλαδή συστηματικής ενασχόλησης και κατανάλωσης εργατοωρών.

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσεται η εκδήλωση που πραγματοποιεί την επόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η προθερμοκοιτίδα του δήμου Θεσσαλονίκης «OK! Thess», η οποία στηρίζεται σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχει ως επικεφαλή τον Σίμο Μπεσανσόν, δημοτικό σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα καινοτομίας. Στην εκδήλωση, η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, ειδικοί και εκπρόσωποι funds, τα οποία είναι συμβεβλημένα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναζητούν παραγωγικές ιδέες για να χρηματοδοτήσουν, θα παρακολουθήσουν παρουσιάσεις ιδεών που εκκολάπτονται όχι μόνο στην «OK! Thess», αλλά και σε άλλους φορείς και θερμοκοιτίδες της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα οι ιδέες που θα παρουσιαστούν αφορούν τις εξής ομάδες και τα ακόλουθα πεδία:
         
1. Nexobi. Πρόκειται για τριμελή ομάδα νέων επιστημόνων, οι οποίο έχουν φτιάξει μια πλατφόρμα ERP για μικρές επιχειρήσεις, κυρίως ξενοδοχεία και εστίαση. Η καινοτομία, εκτός από το γεγονός πως πρόκειται για ένα intergrated σύστημα (για παράδειγμα συνδέει το λογιστήριο με το e-shop), έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για μια πλατφόρμα που βρίσκεται 100% στο cloud. Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα μπορεί να «τρέξει» από έναν υπολογιστή που έχει μόνο windows, από ένα tablet, ένα smartphone, ακόμη και από μία smart tv.
2. Qodin.io. Πρόκειται για μια ομάδα νέων επιστημόνων με αξιόλογο ερευνητικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Η εταιρεία, η οποία αναμένεται να λάβει νομική μορφή το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2018, ασχολείται με την ανάπτυξη εξειδικευμένου ιατρικού λογισμικού, καθώς και με τη σχεδίαση και κατασκευή υλικού, στοχεύοντας στη διευκόλυνση της συλλογής των ιατρικών δεδομένων. Τα projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, καθώς υπάρχει λεπτομερές επαγγελματικό πλάνο, το οποίο έχει λάβει προεγκρίσεις για χρηματοδοτήσεις, ενώ ενδιαφέρον για συνεργασία έχουν εκφράσει και επιφανείς φαρμακευτικές εταιρείες.
3. Carealia. Πρόκειται για εφαρμογή ευφυούς ερμηνείας και σύντηξης πληροφοριών από το «διαδίκτυο των αντικειμένων» και από αισθητήρες ενσωματωμένους στην ενδυμασία για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της φροντίδας, των κλινικών αποφάσεων και την άνεση ατόμων που είτε ζουν κάτω από κλινική φροντίδα, είτε μόνοι τους, καθώς και την άνεση αυτών που τους φροντίζουν.
4. Callibrie. Πρόκειται για εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί ως Ευφυής Προσωπικός Βοηθός, με στόχο να εντοπίζονται έγκαιρα και να ικανοποιούνται άμεσα οι ανάγκες επικοινωνίας των χρηστών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται στο κοινό – στόχο με τρόπο άμεσο και λιγότερο ενοχλητικό.
5. Openhouse. Πρόκειται για σύστημα που βοηθάει τους χρήστες να αναζητήσουν την επόμενη κατοικία ή τον επόμενο επαγγελματικό τους χώρο με βάση δεδομένα που καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες και καταλήγουν σε μια ευχάριστη εμπειρία. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά «εργαλείων», όπως είναι οι χάρτες, τα γεωγραφικά και αστικά δεδομένα, οι πληροφορίες real estate, καθώς κι ένας μηχανισμός πιστοποίησης ακινήτων.
6. Cyclopt. Είναι ένα σύστημα που παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες ανάλυσης, οι οποίες επιτρέπουν την παρακολούθηση με απλό τρόπο της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού, από τη σύλληψη της ιδέας έως την τελική διαμόρφωση του εμπορικού προίόντος.
7. PLiN Nanotechnology. Πρόκειται για εταιρία spin – off, που ειδικεύεται στην παραγωγή και τον χαρακτηρισμό νανοσωματιδίων μετάλλων και των οξειδίων τους, για εφαρμογές σε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τη χημεία των οικοδομών και την αγροοβιοτεχνολογία.
8. GoZone. Είναι ένα real time ηλεκτρονικό βοήθημα  για θαλάσσια σπορ, το οποίο απευθύνεται στις σχολές, τους surfers, τους ιστιοπλόους και στους Instructors (win2win) και συλλέγει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και βοηθά τους χρήστες στον κατάλληλο χειρισμό του ανέμου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης εκπομπής σήμαντος κινδύνου. Ήδη έχουν ξεκινήσει σχετική επικοινωνία με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη για το τεστάρισμα και την εξέλιξη του προϊόντος.
9. KINVENT. Η εταιρία σχεδιάζει και δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα ανάλυσης και μέτρησης υψηλής ακρίβειας της ανθρώπινης κίνησης σε περιπτώσεις φυσικής αποκατάστασης από τραυματισμούς. Το χαρακτηριστικό είναι ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 50 πωλήσεις και αναζητά κεφάλαια για να τυποποιήσει την παραγωγική της δυνατότητα.

Άλλες 8 ιδέες

Η προθερμοκοιτίδα του δήμου Θεσσαλονίκης «ΟΚ! Thess» λειτουργεί τους τελευταίους 14 μήνες. Σε αυτό το διάστημα στους χώρους της φιλοξενλήθηκαν 30 ομάδες, τις οποίες αποτελούσαν 88 άτομα. Αυτή τη στιγμή στα 1500 τ.μ. που στεγάζεται στην περιοχή του Ποσειδωνίου φιλοξενούνται 17 ομάδες, τις οποίες αποτελούν 55 άτομα που «κτίζουν» το όνειρό τους. Οκτώ από αυτές τις ομάδες, που έκλεισαν ήδη ένα τρίμηνο στην «OK!Thess», θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους το απόγευμα της Δευτέρας στην ίδια εκδήλωση και θα αναζητήσουν γνώμες και κριτικές από έμπειρους επενδυτές και άλλους παίκτες της αγοράς. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής:

1. Cubes Coding. Η εταιρία αναπτύσσει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα αποτελούμενη από ένα ρομπότ και ένα συνδυασμό απτικής / γραφικής διεπαφής με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά, να μάθουν προγραμματισμό παίζοντας.
2. GrekAddict. Πρόκειται για ψηφιακή αγορά ταξιδιών και δραστηριοτήτων με άμεση κράτηση για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
3. Loceye. Η εταιρία αναπτύσσει το πρώτο cross-platform λογισμικό για την ανάλυση της κίνησης των ματιών.
4. Octappush. Είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για τις εφαρμογές/παιχνίδια του κινητού και ο χρήστης μπορεί να μάθει τί χρησιμοποιούν οι φίλοι του.
5. Rational Data. Πρόκειται για πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που απευθλύνεται σε λάτρεις για να βοηθηθούν οι λάτρεις του φαγητού να ανακαλύψουν νέα μέρη και πιάτα.
6. Legalpal. Πρόκειται για σύστημα που διασυνδέει ιδιώτες (και επιχειρήσεις) με δικηγόρους απλοποιώντας την αναζήτηση νομικών υπηρεσιών και διευκολύνοντας την απευθείας παροχή τους μέσω της εξειδικευμένης ηλεκτρονικής του πλατφόρμας.
7. Rhoe. Πρόκειται για εφαρμογή που βοηθά τις δημοτικές αρχές να εκδώσουν κλήσεις πιο γρήγορα, αυτοματοποιώντας όλη τη διαδικασία.
8. Project Veltio. Η εταιρία αναπτύσσει μια συσκευή για να βοηθήσει τους επαγγελματίες της εστίασης και τους παθιασμένους με την μαγειρική να ψήσουν τέλεια ένα φιλέτο με απόλυτη επαναληψιμότητα, με χρήση μια καινοτόμας τεχνικής μαγειρικής.