Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
x

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΤΟ LOCK OUT - ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ

Τι απάντησε η υπουργός Εργασίας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα εργασιακά κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης για το πολυνομοσχέδιο.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών που συζητούν το πολυνομοσχέδιο. Οι εργασίες τους θα συνεχιστούν αύριο με την ακρόαση φορέων.

Σχολιάζοντας κριτική που διατυπώθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε παρέμβασή της, αναφέρθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στις συλλογικές συμβάσεις:

«Όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4024/2011 που έθεσε τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων σε αναστολή, ίσχυε το μεσοπρόθεσμο 2012-2015, με το ν. 3985/2011. Στη συνέχεια με το νόμο 4093/2012 ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο 2013-2016, με το ν. 4263/2014 ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο 2015-2018. Με το νόμο που θα ψηφιστεί τώρα, θα ισχύσει το Μεσοπρόθεσμο 2018-2021. Τα μεσοπρόθεσμα είναι διαρκώς ανανεούμενα και η αναστολή των αρχών των συλλογικών συμβάσεων είναι διαρκώς ανανεούμενη. Είναι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και από εσάς», είπε η υπουργός Εργασίας.

Σε σχέση με τη σύσταση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ε. Χριστοφιλοπούλου να επισκέπτεται τα εργατικά κέντρα, η υπουργός απάντησε: «Να σας ενημερώσω, ότι από τη στιγμή που ανέλαβα υπουργός, έχω επισκεφθεί τα εργατικά κέντρα και έχω κάνει συσκέψεις μαζί τους, στα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Μεσολογγίου, Αλεξανδρούπολης, Χανίων, Αιγίου, Γιαννιτσών και θα συνεχίσω να το κάνω μόλις τελειώσουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι εργατικά κέντρα στα οποία, απ' ό,τι μου έχουν πει, δεν έχει πατήσει ποτέ υπουργός το πόδι του στα περισσότερα από αυτά, ή ή έχουν να δουν υπουργό πάρα πολλά χρόνια».

Σε σχέση με το lock out (ανταπεργία) και τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι «έρχεται από το παράθυρο», η υπουργός Εργασίας είπε ότι το lock out απαγορεύεται ρητά στο νόμο 1264/1982 και αυτό δεν αλλάζει. «Αυτό που υπάρχει στο νομοσχέδιο, είναι η πρόβλεψη για γρήγορη εκδίκαση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, για μισθολογικές απαιτήσεις εργαζομένων που δεν απήργησαν, όταν γίνεται απεργία στην επιχείρηση. Όταν γίνεται μια απεργία στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι που δεν απεργούν και πηγαίνουν να εργαστούν, πολύ συχνά ο εργοδότης δεν τους καταβάλλει τα οφειλόμενα επικαλούμενος το γεγονός της απεργίας στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι λοιπόν πηγαίνουν στα δικαστήρια και ζητούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους».

«Τι νομοθετούμε τώρα; Τι φέρνουμε στη Βουλή; Τη γρήγορη εκδίκαση αυτών των διαφορών. Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να επιλύονται γρήγορα αυτές οι διαφορές για την καταβολή των δεδουλευμένων τους; Νομίζω πως είναι», είπε η κ. Αχτσιόγλου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ