Skip to main content

Αχτσιόγλου: Η Frοneri Hellas παραβίασε την εργατική νομοθεσία

Η επιχείρηση Froneri Hellas ενήργησε με καταχρηστικό τρόπο, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας της Froneri Hellas στον Ταύρο ήταν αντικείμενο συζήτησης που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Γκιόκα, στην οποία απάντησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στο χρονικό της διακοπής λειτουργίας των μονάδων, η υπουργός ενημέρωσε ότι, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει στο υπουργείο στις 26 Σεπτεμβρίου, μέσω του Σωματείου τους, αίτημα για τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη και ενώ αμέσως το υπουργείο καθόρισε για την ίδια εβδομάδα, την τριμερή συμφιλιωτική υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια που θα μεταβάλει την κατάσταση του προσωπικού, μέχρι τη συνάντηση, «η επιχείρηση λειτουργώντας με έναν εντελώς καταχρηστικό τρόπο έκανε το ακριβώς αντίθετο».

Όπως εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου, η επιχείρηση πριν από την τριμερή συμφιλιωτική απέστειλε στους εργαζόμενους σχέδιο αναδιάρθρωσης μέσα στο οποίο προέβλεπε ένα πρόγραμμα οικειοθελών-συναινετικών αποχωρήσεων στο οποίο τους έδινε τις οφειλόμενες παροχές, κάποιες επιπλέον παροχές και μια διετή ασφαλιστική κάλυψη».

«Επομένως η επιχείρηση λειτουργώντας εντελώς καταχρηστικά προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε πως οι 102 εργαζόμενοι συνυπέγραψαν αυτή την συναινετική αποχώρηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι δέχεται «πως αυτό έγινε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης» και πάντως δημιουργήθηκε ένα τετελεσμένο την ημέρα που έγινε η τριμερής συμφιλιωτική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

«Η θέση του υπουργείου είναι πως η επιχείρηση ενήργησε με καταχρηστικό τρόπο και μάλλον συντρέχει και παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος για ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους», είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως με αυτή την έννοια και δεδομένου ότι στην τριμερή αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε από τα Χριστούγεννα αποφασίσει αυτή την αναδιάρθρωση, το υπουργείο θεωρεί ότι συντρέχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

O βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γιόκας, αναφερόμενος στο κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρίας στον Ταύρο, υπογράμμισε ότι «οδήγησε 102 εργαζόμενους, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, στο δρόμο και άλλους 200 εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η αντεργατική νομοθεσία».

Ο Ι. Γκιόκας είπε ότι είναι προσχηματικός ο λόγος που πρόβαλε η εταιρεία για να κλείσει το εργοστάσιο, δηλαδή ότι έχει ζημιογόνα αποτελέσματα, γιατί πρόκειται για μια θυγατρική της πολυεθνικής Froneri International που αποτελεί κοινοπραξία με δραστηριότητα σε 22 χώρες.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναδιάρθρωση για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που ενήργησε η εταιρεία, με αιφνιδιαστική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους και ενώ η απόφαση ήταν προειλημμένη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι ο εκβιασμός που ασκήθηκε στους εργαζόμενους «πατάει» πάνω στην «αντεργατική νομοθεσία».

Πάντως η Froneri Hellas σε ανακοίνωσή της όταν είχε γνωστοποιήσει το κλείσιμο του εργοστασίου στον Ταύρο είχε αναφέρει σχετικά με τους εργαζόμενους ότι «οι αλλαγές που θα υλοποιηθούν θα επηρεάσουν 102 συναδέλφους. Η εταιρεία  αναγνωρίζοντας την προσφορά και την αφοσίωση των ανθρώπων της, έχει φροντίσει με απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και ευαισθησία να τους στηρίξει. Προσφέρεται σημαντική οικονομική υποστήριξη μέσω ενός ιδιαίτερα ελκυστικού προγράμματος συναινετικών αποχωρήσεων.

Ταυτόχρονα η Εταιρία θα παρέχει ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης θα προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν.»