Skip to main content

«Αδικαιολόγητη η στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα»

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης της Γενεύης, Charles Wyplosz, την αντίδραση των αγορών στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, της
Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης της Γενεύης, Charles Wyplosz, την αντίδραση των αγορών στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύουν οι γαλλόφωνες εφημερίδες της Ελβετίας Tribune de Geneve και 24heures, μιλά ακόμη για κλασική περίπτωση πανικού, που δεν στηρίζεται σε σοβαρή οικονομική ανάλυση.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, μόνο όταν δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει ή να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και η χρεοκοπία ενός ευρωπαϊκού κράτους είναι φαινόμενο σπανιότατο. Υποστηρίζει επίσης ότι η συσσώρευση μεγάλων ελλειμμάτων από διάφορες χώρες οφείλεται στην ανάγκη αποφυγής μιας μεγάλης ύφεσης των διαστάσεων της δεκαετίας του ΄30.

Προγράμματα λιτότητας αυτή την περίοδο δεν έχουν οικονομική λογική, αλλά τα επιβάλλουν σήμερα οι χρηματαγορές. Ο καθηγητής υποστηρίζει επίσης, ότι η Ε.Ε δεν σπεύδει προς βοήθεια της Ελλάδος, για να στείλει ένα μήνυμα, αφού η χώρα επί μια 30ετία δεν έχει βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ έχει "μαγειρεύσει" και τα στατιστικά της στοιχεία.

Στο ίδιο άρθρο ο Michel Juvet της τράπεζας Bordier υποστηρίζει ότι ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2010 θα είναι το ανερχόμενο δημόσιο χρέος.

Μια ανάλυση της Credit Agricole σημειώνει ότι βραχυχρόνια πιο επισφαλής από τις χώρες της νότιας Ευρώπης είναι η θέση της Ελλάδος με τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος, αλλά μακροπρόθεσμα η αύξηση των δημόσιων δαπανών, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση όλων των χωρών της νότιας Ευρώπης.