Skip to main content

Αδυναμία πληρωμών για τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν εφέτος τις ασφαλιστικές εισφορές τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ .Δημήτρη Ασημακόπουλο.
Τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών(ΟΑΕΕ) δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν εφέτος τις ασφαλιστικές εισφορές τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρη
Ασημακόπουλο.

Όπως τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος, στο πλαίσιο κοινής σύσκεψης βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των ασφαλισμένων που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές έχει καταγράψει κατακόρυφη αύξηση την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, από 17,5% το 2007 το ποσοστό των κακοπληρωτών ανήλθε σε 33% το 2009 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε 38% το 2010.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα του ΟΑΕΕ είναι η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και για αυτό τον λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεκδικούν ίση ή ανάλογη μεταχείριση του Οργανισμού με τα άλλα Ταμεία. «Μόνο το 7% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ λαμβάνει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ η σύνταξη για το 60% δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 66,5 έτη», επεσήμανε ο κ. Ασημακόπουλος.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να καταργηθεί η «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της διαδοχικής ασφάλισης» και να υπάρξει η προνοιακή πολιτική για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι μετά από δυο μήνες χωρίς εργασίας χάνουν την ασφάλειά τους.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε να μην αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των οικογενειακών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρές επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ή διατηρούν τις υπάρχουσες. Επίσης, πρότεινε οι μικρές επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από τη φορολόγηση για το τμήμα των κερδών, που επενδύουν στην επιχείρηση.

Στη σύσκεψη, την οποία διοργανώνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) και ηΟμοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) σε συνεργασίαμε τη ΓΣΕΒΕΕ, τέθηκε επί τάπητος το ασφαλιστικό των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων και το φορολογικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.