Skip to main content

Με τίμημα-χάρισμα το 49,9% της Αθωνικής Τεχνικής από τη Σφακιανάκης

Η Σφακιανάκης πούλησε έναντι συμβολικού τιμήματος το 49,9% των μετοχών της Αθωνικής Τεχνικής, που είχε αγοράσει το 2006 έναντι 13 εκατ.ευρώ.

Αποχώρησε μετά από εννέα χρόνια από το μετοχικό κεφάλαιο της θεσσαλονικιώτικης κατασκευαστικής εταιρείας Αθωνική Τεχνική η εταιρεία Σφακιανάκης.

Η γνωστή επιχείρηση από τη δραστηριοποίησή της στο χώρο του αυτοκινήτου Σφακιανάκης προχώρησε στην πώληση έναντι συμβολικού τιμήματος του 49,9% των μετοχών που κατείχε από τον Νοέμβριο του 2006 στην Αθωνική Τεχνική στους μετόχους της κατασκευαστικής Κυριάκο και Κωνσταντίνο Περτσινίδη.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σφακιανάκης, προχώρησε σε πώληση 3.307.230 μετοχών που κατείχε στην Αθωνική Τεχνική στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου για αποεπένδυση από μη κρίσιμα στοιχεία ενεργητικού.  Το τίμημα ανήλθε σε 0,003 ανά μετοχή, ήτοι 9.921 ευρώ! 

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα της απόκτησης του 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Αθωνικής Τεχνικής από τον όμιλο Σφακιανάκη το 2006 ανήλθε σε 13 εκατ.ευρώ και εντασσόταν στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του στο τομέα των οικιστικών ακινήτων και του real estate. Η έκβαση αυτής της κίνησης εννιά χρόνια μετά αποτελεί μία ακόμη παράμετρο των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική επιχειρηματική αγορά.

Η Αθωνική Τεχνική με μεγάλη ακίνητη περιουσία είχε τότε σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ιδιωτικών έργων που ξεπερνούσε τα 100 εκατ.ευρώ κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Η οικονομική κρίση, όμως, χτύπησε με τον πιο σκληρό τρόπο τόσο τις κατασκευές όσο και το real estate με συνέπεια η Αθωνική Τεχνική να παγώσει τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα έργα, τουριστικού χαρακτήρα, που σχεδίαζε σε νησιά. Την ίδια στιγμή, βαρύ πλήγμα δέχτηκε και ο κλάδος του αυτοκινήτου, όπου επικεντρώνει όλη την προσοχή της η διοίκηση του ομίλου Σφακιανάκη.

Στο κατασκευαστικό κομμάτι, η Αθωνική Τεχνική υλοποιεί μεταξύ άλλων το οδικό έργο Μουδανιά-Ποτίδαια, καθώς και το νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή Φίξ στη Θεσσαλονίκη.