Skip to main content

Αφιέρωμα του ΠΑΟΚ στον Παλ Τσερνάι

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ φιλοξενείται αφιέρωμα στον Πολ Τσερνάι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ φιλοξενείται αφιέρωμα στον Πολ Τσερνάι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (02/09) σε ηλικία 80 ετών. 
 
Αναλυτικά:
 
«Η μοίρα έχει την τάση να παίζει περίεργα παιχνίδια. Να σε δοκιμάζει. Οταν, το 1983, ο μεγάλος Παλ Τσερνάι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, το τελευταίο πράγμα που φανταζόταν ήταν πως θα βρει μπροστά του, την αγαπημένη του Μπάγερν μόλις λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από το Μόναχο. Λάθος υπολογισμός.
 
Ο Ούγγρος προπονητής καθοδήγησε μαεστρικά τον ΠΑΟΚ στις δύο αναμετρήσεις με τους Βαυαρούς, κατάφερε να μην δεχτεί γκολ, ωστόσο η πρόκριση χάθηκε στα πέναλτι χάρη και στον διαιτητή Αρθουρ Ρόμπινσον που διέταξε δύο φορές επανάληψη στο πεναλτι του Αουγκεντάλερ, ενώ και τις δύο φορές ο Μλάντεν Φορτούλα είχε αποκρούσει.
 
Ο Τσερνάι έμεινε στην Τούμπα μόνο μία σεζόν. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα και ο Μαγυάρος δάσκαλος αντικαταστάθηκε από τον Βάλτερ Σκότσικ. Παρά τη σύντομη θητεία του στο Δικέφαλο, η δουλειά του έμεινε παρακαταθήκη για το προσεχές μέλλον.
 
Ο Τσερνάι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, παρά τη μεγάλη καριέρα του στους πάγκους, θα μνημονεύεται πάντα, ως ο προπονητής της Μπάγερν. Δικαίως, διότι ήταν αυτός που στα τέλη της δεκαετίας του 70′ και στις αρχές της δεκαετίας ’80 οδήγησε και πάλι τους Βαυαρούς στο δρόμο των επιτυχιών.
 
Πήγε στο Μόναχο ως βοηθός του Γκιούλα Λόραντ, τον αντικατάστησε προσωρινά τη σεζόν 1978-79 και μονιμοποιήθηκε στον πάγκο όντας ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις των ποδοσφαιριστών, αλλά και των οπαδών. Με τη Μπάγερν ο Τσερνάι κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, το 1980 και το 1981 κι ένα Κύπελλο 1982. Επίσης, οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982 όπου η Μπάγερν ηττήθηκε από την Αστον Βίλα.
 
Μετά τον ΠΑΟΚ, ο Τσερνάι πήγε στη Μπενφίκα κι ύστερα επέστρεψε στη Γερμανία όπου δούλεψε σε Ντόρτμουντ, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Χέρτα, ενώ ενδιάμεσα προπόνησε τη Φενέρμπαξε και τους Γιουνγκ Μπόις.
 
Μία από τις τελευταίες του δουλειές ως προπονητής ήταν τη σεζόν 1993-94 ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Βόρειας Κορέας. Εκεί όπου έζησε ορισμένες από τις πιο περίεργες καταστάσεις τη καριέρας του. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ποδοσφαιριστές στο ξενοδοχείο που διέμεναν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο με ζεστό νερό μόνο μία φορά τις 15 μέρες, ενώ στους αγώνες, ο Τσερνάι μπορούσε να έχει μόνο πέντε αναπληρωματικούς, διότι οι άλλες δύο θέσεις στον πάγκο ήταν κρατημένες για ανθρώπους της μυστικής ασφάλειας που οπλοφορούσαν. Το 1995, ο Τσερνάι έχοντας πια επιστρέψει στην Ουγγαρία, αποσύρθηκε από την προπονητική σε ηλικία 63 ετών.
 
Στη Γερμανία ο Τσερνάι μνημονεύεται ως ένας από τους πλέον πρωτοπόρους προπονητές σε τακτικά και στυλιστικά θέματα. Καθιέρωσε ποδοσφαιρικές ορολογίες πως ως τότε δεν χρησιμοποιούνταν, ενώ τη στιγμή που οι προπονητές εμφανίζονταν στους αγώνες με τις φόρμες, εκείνος λάνσαρε ένα μοδάτο λουκ, το οποίο χαρακτηριζόταν από το φουλάρι που είχε πάντα στο λαιμό».