Skip to main content

Αυστηρό διάβημα Αναστασιάδη στον Άιντε για τις δηλώσεις του

Ο Πρόεδρος είπε ότι αν επαναληφθούν ανάλογες δηλώσεις, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά που θα δείξουν το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά.

Σε αυστηρό διάβημα προέβη η Λευκωσία για τις τελευταίες δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο κ. Άιντε επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, αν ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθήσει να επιμένει στα περί αποδοχής από την Τουρκία, της κατάργησης των εγγυήσεων.

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, έντονα ενοχλημένος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα πρακτικά πρέπει να δημοσιοποιηθούν, για να γνωρίζει ο κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, τα πραγματικά γεγονότα.

Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, κατά την οποία -όπως μεταδίδει το ΡΙΚ- υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ επέμεινε στις απόψεις του, υποστηρίζοντας πως ενώ η Τουρκία υποστήριζε αρχικά ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», βρέθηκε στη συνέχεια της Διάσκεψης να συζητεί το τέλος των εγγυήσεων και υπήρχε διαφωνία αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι αναφορές, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως είπε, προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον κ. Άιντε γι’ αυτές του τις αναφορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και τις πολλές απαντήσεις, επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων.

«Αλίμονο να υπάρχει κ πολιτικός που να πετύχει κατάργηση εγγυητικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων και να μην υπογράφει μια τέτοια λύση» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει ο κ. Άιντε, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα, ενώ σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο είναι καλύτερα να αποχωρήσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα αναμένουμε να δούμε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις και θα υπάρξει και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, είπε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα που οδήγησαν στην αποτυχία του Κραν Μοντανά. Θα πρέπει δηλαδή, η Τουρκία να αποδεχθεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε φυσιολογικό κράτος, όπως είπε και ο ΓΓ των ΗΕ, χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

Άιντε: Περίπλοκη η κατάσταση στο Κυπριακό

«Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αμέσως μετά τη συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, δήλωσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.

Ο κ. Άιντε προσέθεσε ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του, νωρίς το απόγευμα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι, παρότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως.

Τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατέστη εφικτό στη Διάσκεψη να μπουν όλα τα θέματα σε ένα πακέτο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

Τέλος, ο κ. Άιντε επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.