Skip to main content

Αυστηρότερη προσφυγική πολιτική δρομολογεί η ΕΕ

Υπό την πίεση μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία, οι «28» συμφώνησαν σε μια πιο σκληρή προσφυγική πολιτική

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες η Άγκελα Μέρκελ έκανε το πρωί λόγο για «θετικό μήνυμα». Εξερχόμενη από το κτήριο της Κομισιόν η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Είμαι όμως αισιόδοξη ότι στη βάση όσων συμφωνήθηκαν σήμερα μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Οι ανακοινώσεις των ευρωπαίων ηγετών έγιναν νωρίς σήμερα το πρωί επιγραμματικά και έτσι δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ ανοιχτό παραμένει τι αποφασίστηκε σε διμερές ή τριμερές επίπεδο μεταξύ των διαφόρων χωρών-μελών της ΕΕ. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι οι «28» αποφάσισαν: Δημιουργία κέντρων υποδοχής σε χώρες της ΕΕ σε εθελοντική βάση όπου και θα εξετάζεται αν οι αιτούντες άσυλου χρήζουν προστασίας, παρόμοια κέντρα υποδοχής σε βορειοαφρικανικές χώρες, μέτρα περιορισμού της «δευτερογενούς μετανάστευσης», ενίσχυση της Frontex μέχρι το 2020, εκταμίευση 3 δις για την Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.

Αποτρέπεται μια κυβερνητική κρίση στη Γερμανία;

Αναφερόμενη στην αποκαλούμενη δευτερογενή μετανάστευση, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην αποφασίζουν οι πρόσφυγες και σε ποια χώρα θέλουν να πάνε».

Το σημαντικό ερώτημα που τίθεται τώρα για την Άγκελα Μέρκελ είναι αν με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αποτρέπεται μια κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, που απειλεί τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ. Από ό,τι όλα δείχνουν πάντως η καγκελάριος δεν θα γυρίσει με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, από τη στιγμή που και μετά από δικές του πιέσεις η ΕΕ δρομολογεί κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις διαχείρισης του προσφυγικού και περιορισμού των προσφυγικών ροών.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle