Skip to main content

Αυστρία: Νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν

Νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος εξελέγη χθες ομόφωνα ο 30χρονος νυν υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζήτησε την άμεση διάλυση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις δηλώσεις του μετά την τρίωρη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τους οποίους θα συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την πρότασή του για πρόωρες εκλογές.

Στόχος του, όπως είπε, είναι η κατάθεση από κοινού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρότασης για ταχεία προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Κουρτς εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει αρκετός χρόνος ως το καλοκαίρι για την υλοποίηση αυτών που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, ενώ ζήτησε να υπάρξει «ένας σύντομος, εντατικός και έντιμος προεκλογικός αγώνας, για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας». Ο ίδιος προειδοποίησε πως αν οι προτάσεις του αυτές δεν γίνουν δεκτές, τότε «η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος».

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η διοικούσα επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημά του να καταγραφούν στο καταστατικό του κόμματος, οι νέες δικαιοδοσίες προς τον αρχηγό του κόμματος, ενώ ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές με τη ονομασία «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς - το νέο Λαϊκό Κόμμα», ουσιαστικά δηλαδή ως προσωποπαγής λίστα, με υποψήφιους αποκλειστικά και μόνο της δικής του επιλογής.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πρόκειται να εκλεγεί και επίσημα νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος σε προσεχές έκτακτο συνέδριο του, διαδέχεται τον παραιτηθέντα την προηγούμενη Τετάρτη από όλα τα αξιώματά του, έως τώρα αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Την παραίτηση Μιτερλένερ φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό», 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές.

Με στόχο τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης του έως τη λήξη της θητείας της παρούσας αυστριακής Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πλειοψηφιών στη Βουλή, έπειτα από τη σαφή απαίτηση για πρόωρες εκλογές που είχε διατυπώσει την Παρασκευή, ο τότε εκκολαπτόμενος νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πετύχουμε ουσιαστικές πολιτικές λύσεις στη Βουλή, ακόμη και αν είναι αναγκαία μία αλλαγή πλειοψηφίας, ή ακόμη και με σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας» είχε τονίσει ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, προτείνοντας τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος, στον Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο τελευταίος, ωστόσο, την απέρριψε.

Η απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέεται με τον φόβο φθοράς του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018. Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα «δεύτερος» στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκλαμβάνεται από τους «σκληροπυρηνικούς» του Λαϊκού Κόμματος ως το «μέλλον» του κόμματος που θα οδηγήσει την παράταξη σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών της ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.