Skip to main content

Αυστρία: Προς πρόωρες εκλογές στις 8 ή 15 Οκτωβρίου

ο κ. Κουρτς υποστήριζε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου ημερομηνία διεξαγωγής και των ομοσπονδιακών εκλογών στη γειτονική Γερμανία

Η 8η και η 15η Οκτωβρίου θεωρούνται οι πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, μετά από την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στην αρχηγία του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και στον απόηχο της από μέρους του καταγγελίας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουρτς υποστήριζε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής και των ομοσπονδιακών εκλογών στη γειτονική Γερμανία.

Οι πρόωρες εκλογές και η ημερομηνία διεξαγωγής τους αποτέλεσαν αντικείμενο διαδοχικών διαβουλεύσεων που είχε από το πρωί της Δευτέρας ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, με τον κ. Κουρτς, αλλά και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των κ.κ. Κερν και Κουρτς με τον Αυστριακό πρόεδρο στο προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, ότι συμφωνούν με την κοινή πρόταση των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατατεθεί από μέρους τους αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο το αίτημα θα ενεργοποιηθεί μετά τα τέλη Ιουνίου, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter.

Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται το Λαϊκό Κόμμα όπως και το Κόμμα των Ελευθέρων από την εποχή του μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ 2000 και 2006.