Skip to main content

Αυστρία: Συρρικνώνεται η υπεροχή της Ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις της «Der Standard» και του «Προφίλ» εμφανίζονται πλέον σχεδόν να ισοβαθμούν το Κόμμα των Ελευθέρων και οι Σοσιαλδημοκράτες

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο συρρικνώνεται το μεγάλο «προβάδισμα» που καταγράφονταν έως τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις για το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, όπως διαπιστώνεται σε δύο διαφορετικές, αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, αντίστοιχα στην εφημερίδα «Der Standard» και στο εβδομαδιαίο πολιτικο-οικονομικό περιοδικό «Προφίλ».
 
Και στις δύο δημοσκοπήσεις εμφανίζονται πλέον σχεδόν να ισοβαθμούν το Κόμμα των Ελευθέρων και οι Σοσιαλδημοκράτες - οι οποίοι ηγούνται της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα -, ενώ σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η διαφορά τους κυμαίνονταν μεταξύ πέντε και εννέα ποσοστιαίων μονάδων.
 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Der Standard», σε περίπτωση που διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία - οι οποίος κανονικά προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2018 - το Κόμμα των Ελευθέρων θα συγκέντρωνε ποσοστό 30%, οι Σοσιαλδημοκράτες 29%, το Λαϊκό Κόμμα 20%, οι Πράσινοι 12% και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ 6%.
 
Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση του «Προφίλ», το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται με ποσοστό 31%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 29%, το Λαϊκό Κόμμα με 22%, οι Πράσινοι με 12% και το ΝΕΟΣ με 5%.
 
Τη μεγαλύτερη «υπεροχή» του, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε καταγράψει σε δημοσκόπηση που είχε γίνει για λογαριασμό της εφημερίδας «Έστεραϊχ», λίγα μόνον εικοσιτετράωρα από τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εκείνη τη δημοσκόπηση της «Έστεραϊχ», σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το Κόμμα των Ελευθέρων θα κατακτούσε την πρώτη θέση με ποσοστό 35%, ενώ δεύτερο θα βρισκόταν το Σοσιαλδημοκρατικό, με απόσταση εννέα μονάδων, στο 26%, και θα ακολουθούσαν το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 18%, οι Πράσινοι με 13% και το ΝΕΟΣ με 7%.
 
Το εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης ήταν το ότι η ήττα του υποψηφίου των Ελευθέρων στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, Νόρμπερτ Χόφερ, δεν είχε επηρεάσει καθόλου τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στο κόμμα, το οποίο και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις της εφημερίδας έφθανε στο ίδιο ποσοστό.

Προκαλεί επίσης εντύπωση πως, τόσο σε εκείνη τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου όσο και σε αυτές που δημοσιεύονται σήμερα, η νίκη που είχε πετύχει στις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν (πρώην αρχηγός τους επί ένδεκα χρόνια, και πλέον νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας), δεν φέρεται να τους ευνοεί, με το ποσοστό τους να παραμένει στο 12% ή στο 13%.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν - ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά ομοσπονδιακός πρόεδρος της μεταπολεμικής Αυστρίας και ο πρώτος Οικολόγος στο ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης, έχοντας αναλάβει καθήκοντα στις 26 Ιανουαρίου - είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.
 
Οι δύο σημερινές δημοσκοπήσεις στην «Der Standard» και στο «Προφίλ», καταγράφουν επίσης το ποσοστό που θα συγκέντρωναν οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων στην υποθετική περίπτωση μίας απευθείας εκλογής του καγκελάριου, του επικεφαλής δηλαδή της αυστριακής κυβέρνησης, με τον νυν καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν να διατηρεί, και στις δύο, αδιαμφισβήτητη υπεροχή.
 
Στη δημοσκόπηση της «Der Standard», ο Κρίστιαν Κερν προηγείται με ποσοστό 46% έναντι του δεύτερου, του αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που εμφανίζεται με ποσοστό 19%, ενώ ακολουθούν ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ με 9%, η αρχηγός των Πρασίνων Εύα Γκλαβίσνιγκ με 5% και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ, Ματίας Στρολτς, με 3%.
 
Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση του «Προφίλ» τα ευρήματα φέρουν τον Κρίστιαν Κερν στο 39%, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στο 17%, και έπονται ο Ράνιχολντ Μιτερλένερ (10%), η Εύα Γλαβίσνιγκ (6%) και ο Ματίας Στρολτς (2%).