Skip to main content

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ

Τι προβλέπει για πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ η ελληνική πρόταση που εστάλη, το βράδυ της Δευτέρας, από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016 προβλέπει η ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους θεσμούς που εστάλη από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, στο 6%, στο 11% και στο 23%. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στον κατώτατο συντελεστή θα υπάγονται τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα, στον μεσαίο τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός και στον ανώτατο τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, τα ακίνητα, οι ηλεκτρονικές συσκευές, οι υπηρεσίες κτλ. Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση για τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να γίνουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, γιατί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μεσολαβεί η τουριστική περίοδος και η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί ο δημοσιονομικός στόχος 1,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ασφαλιστικό η ελληνική πρόταση αποδέχεται την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ για τα εργασιακά ζητεί να ισχύσουν τα θεσμικά κεκτημένα που ισχύουν και σε άλλες χώρες.

Το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας εκτείνεται σε 47 σελίδες και αξιολογείται από τους θεσμούς.