Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
x

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ PRESS PHOTOSTORIES ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟ)

Σαράντα φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην πρώτη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στη Βόρεια Ελλάδα, με τίτλο Press Photostories.

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών που συμμετείχαν στην πρώτη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στη Βόρεια Ελλάδα, με τίτλο Press Photostories.

Για κάθε κατηγορία επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ και μία που αποσπά έπαινο. Ειδικά στην κατηγορία Περιβάλλον, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί έπαινος σε δύο φωτογραφίες. Μία φωτογραφία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του Διαγωνισμού με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Το PRESS Photostories διεξήχθη με συμμετοχή σαράντα φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων που έστειλαν περισσότερες από 400 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: Πολιτική, Πολιτισμός/Τέχνες, Περιβάλλον, Τόπος και Άνθρωποι, Αθλητισμός.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους εξής: Δημήτρης Μεσσίνης, φωτορεπόρτερ, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Πασχαλίδης, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και  Λάζαρος Θεοδωρακίδης, δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι οι 154 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 ως τις 11 Μαρτίου 2018.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Τα βραβεία

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ #PRESS_photostories 2017
Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ανάργυροι Φλώρινας: Κάτοικος μαζεύει τα υπάρχοντά της για να μετεγκατασταθεί αναγκαστικά, μαζί με όλο τον πληθυσμό του χωριού, μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον Ιούνιο του 2017

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σάκης Γιούμπασης


Αεροφωτογραφία της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης: Φυτοπλαγκτόν σε αποσύνθεση πάνω στα νερά του Θερμαϊκού

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θανάσης Σοφιανός


Καταιγίδα πάνω από τη Θάσο, 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αλέξανδρος Αβραμίδης


Κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, τον Ιούνιο του 2017

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Τοσίδης


Αθλητική αναρρίχηση σε γρανιτένια βράχια, στο όρος Λαϊλιάς του νομού Σερρών

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Λευτέρης Τσινάρης