Skip to main content

Αυτοσυγκράτηση από τους Παλαιστίνιους ζήτησε η Μογκερίνι

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρετίζοντας τη δέσμευση του προέδρου Αμπάς ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα είναι ειρηνικές

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις τους, σε μια ενδεχόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς η Μογκερίνι επανέλαβε τη «σταθερή θέση» της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία «το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δύο πλευρών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επαναλαμβάνει επίσης ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της επανέναρξης «μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε μια λύση των δύο κρατών», καθώς αυτή είναι η μοναδική προοπτική που «εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς».

Η Μογκερίνι κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αντιδράσουν «με αυτοσυγκράτηση» στην αναμενόμενη ανακοίνωση, χαιρετίζοντας τη δέσμευση του προέδρου Αμπάς ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα είναι ειρηνικές.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, η Μογκερίνι κάλεσε τον Αμπάς να συναντηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια «ανεπίσημη συνάντηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών η οποία, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, θα έχει τη μορφή «προγεύματος εργασίας».