Skip to main content

Αυξημένη η ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση Τροφίμων «Anuga 2017»

Κατά 30% αυξημένη ελληνική συμμετοχή στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στον κόσμο, Anuga 2017, η οποία πραγματοποιείται στην Κολωνία

Συνολικά 160 εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι οποίες εκθέτουν μια ευρεία γκάμα ελληνικών προϊόντων διατροφής, σε ένα χώρο 2.800 περίπου τετραγωνικών, φιλοξενούνται στο περίπτερο του Οργανισμού Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στον κόσμο, Anuga 2017, η οποία εγκαινιάστηκε στην Κολωνία της Γερμανίας στις 7 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2017.

Πρόκειται για αριθμό επιχειρήσεων κατά 30% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μπορεί να αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Στο περίπτερο συμμετέχουν οι Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Κοζάνης, Λάρισας και Τρικάλων. Η Εθνική Συμμετοχή της Ελλάδας εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων που υλοποιεί ο Οργανισμός και στοχεύει στην ενίσχυση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή Anuga, στην οποία συμμετέχουν 107 χώρες με περισσότερους από 7.400 εκθέτες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση σε επίπεδο συμμετοχών.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για το οκτάμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφουν άνοδο των ελληνικών εξαγωγών, με τη συνολική τους αξία (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) να ανέρχεται στο ποσό των 18,66 δισ. ευρώ από 16,21 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά  15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στη φετινή Anuga έχουν συντελέσει και οι εντατικές προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διεισδύσουν σε σημαντικές και δυναμικές αγορές του εξωτερικού στο πλαίσιο της ολοένα αυξανόμενης εξωστρέφειάς τους.

Ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Χρήστος Στάικος αναφέρει: «Διοργανώνοντας και φέτος την Εθνική Συμμετοχή στην ANUGA 2017, στεκόμαστε αρωγοί στις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων. Η φετινή συμμετοχή είναι κατά 30% αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη φορά και βρισκόμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και να αναδείξουμε τη δυναμική του κλάδου των τροφίμων της χώρας μας μέσω ενός ισχυρού branding του αγροτοδιατροφικού τομέα της Ελλάδας. Τα μηνύματα είναι θετικά, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Ηλίας Αθανασίου, αναφέρει: «Το μήνυμα της Εθνικής Συμμετοχής στην Anuga 2017 είναι “Invest in Taste”, ένα μήνυμα που δηλώνει ότι επιλέγοντας κάποιος ελληνικά προϊόντα, επενδύει στη γεύση, στην ποιότητα και στο «ευ ζειν». Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση σε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στον πολλά υποσχόμενο και δυναμικό αγροτο-διατροφικό τομέα της χώρας μας. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, στην ιδιαίτερα σημαντική αγορά της Γερμανίας αλλά και των άλλων χωρών που συμμετέχουν, με ένα διττό στόχο. Τόσο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών όσο και την προσέλκυση των επενδύσεων, οι οποίες συναποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής ανάπτυξης».

Την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης, το ελληνικό περίπτερο τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, κα Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, κ. Πάρις Νίκολης, καθώς και η Γραμματέας ΟΕΥ Α’, κα Μαρία Βασιλάκη του Γραφείου ΟΕΥ στο Ντύσσελντορφ. Συνοδευόμενοι από τη Διοίκηση του Enterprise Greece, τον Πρόεδρο, κ. Χρήστο Στάικο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Ηλία Αθανασίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να συζητήσουν με τις ελληνικές εταιρείες.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, λειτουργεί σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με την ονομασία GREECE GOURMET, χώρος γευσιγνωσίας, εκδηλώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του αγροτο-διατροφικού τομέα της χώρας μας, ενός από τους πλέον δυναμικούς και υψηλής ανάπτυξης κλάδους της ελληνικής μεταποίησης. Ήδη πλήθος επισκεπτών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, ενώ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου διοργανώθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή των Ελλήνων Εκθετών. Επίσης, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Enterprise Greece φιλοξένησε στον χώρο GREECE GOURMET Γερμανούς εισαγωγείς και διανομείς, προβάλλοντας εκλεκτής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, με στόχο την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων και της ευρείας γκάμας των προϊόντων του ελληνικού αγροτο-διατροφικού τομέα σε σημαντικούς εκπροσώπους της γερμανικής αγοράς. Παράλληλα, ο χώρος προσφέρεται για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων με τους Έλληνες εκθέτες, καθώς και συναντήσεων με στόχο την ενημέρωση για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και για τις ευκαιρίες που διανοίγονται για επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.

Enterprise Greece

Ο Οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.