Skip to main content

Αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της η Fed

Τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 0,75%-1% - H σημερινή αύξηση αποτελεί την τρίτη μέσα σε δέκα χρόνια, προβλέπονται άλλες δύο μέσα στο 2017

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Τα επιτόκια διαμορφώθηκαν έτσι στο 0,75%-1%.

Σημειώνεται πως η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αποτελεί την τρίτη μέσα σε δέκα χρόνια, με την Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείπει την πολιτική μηδενικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015.  

Στην ανακοίνωση της Fed γίνεται λόγος πως θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017, ενώ η σημερινή απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 9 ψήφοι υπέρ και 1 κατά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και αναμενόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και στον πληθωρισμό, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένα» σημειώνεται.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο πληθωρισμός κινείται κοντά στο 2% παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη για το δομικό πληθωρισμό έμεινε αμετάβλητη στο 1,9%.