Skip to main content

Αύξηση 19,3% στη λειτουργική κερδοφορία της Lamda το 2018

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει το 99% με έντονο να παραμένει το ενδιαφέρον από νέους εμπόρους - Αμετάβλητη η συνολική επισκεψιμότητα.

Ανοδικά κινήθηκε η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) των τριών εμπορικών κέντρων, το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 19,3%, σε σχέση με το 2016 και ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ, κυρίως, λόγω της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens, όπως ανακοίνωσε η Lamda Development ΑΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χωρίς την πραγματοποιηθείσα εξαγορά, η αύξηση θα ήταν 3,2%. Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν στα 41,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 22,5%, σε σχέση με το 2016.

Παρουσίαση βασικών εμπορικών δεικτών

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει το 99% με έντονο να παραμένει το ενδιαφέρον από νέους εμπόρους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μικρή μείωση 1,1%, σε σύγκριση με το 2016, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων, το 2017, παρέμεινε αμετάβλητη, σε σύγκριση με το 2016. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Lamda Development, «ο συνδυασμός του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και της αποχώρησης εμπόρου λιανικής με σημαντική έκθεση καταστημάτων στα εμπορικά μας κέντρα, επηρέασαν μόνο παροδικά, όπως αποτυπώνεται σε κάποιους εμπορικούς δείκτες».

Σημειώνεται ότι, από το γ' τρίμηνο 2017, η εταιρεία LAMDA OLYMPIA VILLAGE (LOV) δεν ενοποιείται πλέον με τη μέθοδο της Καθαρής Θέσης, αλλά ενοποιείται πλήρως, βάσει της αναλογικής μεθόδου. Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, το 2017, κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα 41,4 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 22,5%. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «σε ενοποιημένο επίπεδο, σχηματίστηκαν ζημιές 48,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ, το 2016, που οφείλονται, κυρίως, στη ζημία από την πώληση του οικοπέδου στη Σερβία και στις μεταβολές στις αποτιμήσεις των οικοπέδων, καθώς και στην αύξηση του αναβαλλόμενου φόρου. Η αύξηση του αναβαλλόμενου φόρου οφείλεται στην αύξηση των αποτιμήσεων των εμπορικών κέντρων, καθώς και στη διαγραφή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, η οποία σχετιζόταν με το χαρτοφυλάκιο οικοπέδων».

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε στα 395,1 εκατ. ευρώ (5,08 ευρώ ανά μετοχή) από 403,7 εκατ. ευρώ, την 31/12/2016.

Ενοποιημένα αποτελέσματα

Η μετοχή της LAMDA Development, υπερβαίνοντας κατά πολύ την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αρχές του έτους, παρουσιάζει άνοδο κατά 33%, σε σχέση με το κλείσιμο την 31/12/2016, με τιμή μετοχής 6,40 ευρώ, στις 27/03/2018.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανήλθε σε 42,5%, Τέλος, σημειώνεται ότι, με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2017, η εταιρεία είχε στην κατοχή της 1.866.007 ίδιες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 2,34% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως 3,87 ευρώ ανά μετοχή.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία, η εταιρεία κατάγραψε νέο ρεκόρ λειτουργικής  κερδοφορίας. Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της εταιρείας για ισχυροποίηση της θέσης της στο χώρο του retail real estate, το 2017, η εταιρεία απέκτησε την πλήρη κυριότητα του The Mall Athens και προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με τη διεθνούς κύρους αμερικανική εταιρεία Vrde Partners, δημιουργώντας το πρώτο επενδυτικό σχήμα που επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις ακινήτων του οργανωμένου λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Για το 2018, έχουμε ως στόχο την ουσιαστική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό, δημιουργώντας το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».