Skip to main content

Αύξηση 5% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών - Ποια τα προβλήματα

Το προφίλ των Ρώσων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Γιατί φέτος θα είναι μια δύσκολη χρoνιά. Τι δηλώνει η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Αύξηση 5% έως 10% στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών αναμένεται να σημειωθεί φέτος, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του 2ου Ελληνορωσικού Φόρουμ για τον Τουρισμό που πραγματοποιείται σήμερα στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.  
 
Παρότι μετά το 2015, η αύξηση που παραδοσιακά παρατηρούνταν κάθε χρόνο ήταν της τάξεως του 20%, φέτος αυτή δεν αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το 10% λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη Ρωσία, της πτώσης στο ρούβλι αλλά και του ανοίγματος ανταγωνιστικών αγορών όπως η Τουρκία.  
 
Σε σχέση με πέρσι που αφίχθησαν στη χώρα 900.000 Ρώσοι τουρίστες, «θα είναι μια πολύ θετική εικόνα, αν φέτος έρθουν περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσοι στην Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας, Μάγια Λόμιτζε, σημειώνοντας παράλληλα πως η Χαλκιδική έρχεται τρίτη στην επιλογή των Ρώσων.
 
Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, παρότι παραδέχθηκε πως φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον εισερχόμενο από τη Ρωσία τουρισμό, υπογράμμισε πως η χώρα μας ανταπεξέρχεται των δυσκολιών χτίζοντας σταθερές σχέσεις ώστε οι Ρώσοι τουρίστες να μην παρασύρονται από συγκυριακά φαινόμενα. Αναφερόμενη στο προφίλ των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, η ίδια σημείωσε πως είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και επαναλαμβανόμενοι τουρίστες.  
 
Ενδεικτικό της στρατηγικής του υπουργείου είναι εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πολύκαρπος Ευσταθίου προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ στη Ρωσία, η άνοδος της τουριστική κίνησης από τη Ρωσία κατά 42% για το πρώτο τετράμηνο του 2018. «Καταφέραμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», σημείωσε η κ. Κουντουρά, αναφερόμενη στο παραπάνω ποσοστό.   
 
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, Γιώργος Μασμανίδης, ο οποίος αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι αφίξεις από Ρωσία θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση στα περσινά επίπεδα ενώ στη χειρότερη θα μειωθούν κατά 5%.  
 
Ο κ. Μασμανίδης απέδωσε εν μέρει την πτώση αυτή στην τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων, όπως ανέφερε, αύξησαν τις τιμές τους κατά 30% έως και 40% κάνοντας «την Ελλάδα μια ακριβή χώρα για τους Ρώσους τουρίστες».
 
Σε αντίθεση με τις τιμές στην Ελλάδα, η Τουρκία, λόγω των μειωμένων τιμών αλλά και της πτώσης της λίρας, αναμένεται να έχει αύξηση της Ρωσικής τουριστικής κίνησης. Ενδεικτικά, ο κ. Μασμανίδης ανέφερε πως πέρσι ένα πακέτο διακοπών για 7 διανυχτερεύσεις στοίχιζε περίπου 600 ευρώ ενώ φέτος πλέον στοιχίζει 1.000 ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα πως η διαφορά στις τιμές σε ένα πεντάστερο στην Τουρκία με ένα πεντάστερο στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει το 40%. Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως αρκετοί Ρώσοι είναι λάτρεις της Ελλάδας και έτσι επιλέγουν να έρχονται και να ξαναέρχονται στη χώρα μας.  
 
«Δεν με φοβίζει ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες, δεν με ενδιαφέρει», σημείωσε από πλευράς της η κ. Κουντουρά. «Εγώ δεν θέλω τον φτηνό τουρισμό. Εμένα με ενδιαφέρει ο υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρίστας. Προτιμώ να έχω 30 εκατ. τουρίστες και να φέρω 20 δισ. ευρώ, παρά να φέρω 35 εκατ. τουρίστες και να έχω 18 δισ. ευρώ», τόνισε.  
 
Ο κ. Μασμανίδης αναφέρθηκε ακόμα στις δυσκολίες που προκύπτουν από την ανάγκη έκδοσης βίζας, για την οποία πλέον χρειάζεται οι τουρίστες να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα. Από την πλευρά της η κ.  Λόμιτζε, ανέφερε πως πέραν από τις ξενοδοχειακές δομές, η Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει τον κοσμοπολίτη Ρώσο τουρίστα, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, προσφέροντας του εναλλακτικές επιλογές, αυθεντικού τουριστικού προϊόντος.