Skip to main content

Αύξηση γεωργικής παραγωγής από τη χρήση εδαφοβελτιωτικών Biosolids

Τα συμπεράσματα ημερίδας με τίτλο «Κυκλική Οικονομία–Διαχείριση Οργανικών Υπολλειμμάτων–Βελτιωτικά Εδάφους» που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα

του Νίκου Αβουκάτου

Η κομποστοποίηση, που παγκοσμίως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως μια εναλλακτική μέθοδος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας του νομού Πέλλας η εταιρία παραγωγής εδαφοβελτιωτικών «Biosolids».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δήμαρχοι της περιοχής, αγρότες, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου, οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται μπροστά στην ευθύνη –αλλά και την υποχρέωση- της διαχείρισης αποβλήτων με περιβαλλοντικούς όρους. Άλλωστε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα κράτη – μέλη θα πρέπει τα επόμενα να μειώσουν τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα  που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή. Κάτι στο οποίο συμβάλει καθοριστικά η κοσμοστοποίηση, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, στις χωματερές και τους άλλους ανοργάνωτους οργανωμένους χώρους, όπως –για παράδειγμα- τα ρέματα.

Η σημασία της εκδήλωσης, που είχε τον σαφή τίτλο «Κυκλική Οικονομία –Διαχείριση Οργανικών Υπολλειμμάτων –Βελτιωτικά Εδάφους» αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την παρακολούθησαν οι δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν τη σημασία που έχει η διαχείριση των αποβλήτων για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την ΠΚΜ. Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας έκανε αναλυτική παρουσίαση του περιφερειακού σχεδιασμού  διαχείρησης των αποβλήτων, ενώ χαρακτήρισε τη BIOSOLIDS «πρωτοποριακή εταιρεία που καθημερινά κάνει πράξη την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και μας δείχνει το δρόμο για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη οικονομία». Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεοφάνης Παππάς υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της BIOSOLIDS με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο ίδιος σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει η περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων για την κυκλική οικονομία και την προστασία του εδάφους από την υπερλίπανση.

Βελτίωση εδάφους

«Ο περιορισμός της χρήσης χημικών λιπασμάτων και η αντικατάσταση με εδαφοβελτιωτικό δεν αποτελεί μόνο μια ενέργεια σεβασμού στο περιβάλλον αλλά ξεκουράζει τη γη, βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, την εδαφοπανίδα, προστατεύει τα φυτά από ασθένειες, περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους και παρατείνει  την καλλιεργητική περίοδο». Αυτή την πραγματικότητα τόνισε στην εισήγηση του στην εκδήλωση ο Προϊστάμενος του Τομέα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Στέφανος Αργυράκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητες, καθώς σήμερα στη χώρα μας μόλις το 4% των αποβλήτων οδηγείται στην κομποστοποίηση, την ώρα που στην Αυστρία και στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό είναι 32%. Πολύ περισσότερο που –όπως υπογράμμισε ο κ. Αργυράκης- το εθνικό σχέδιο διαχείρισης  αστικών αποβλήτων έχει θέσει ως στόχο ως το 2020 η ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων να φθάσει στο το 40% του συνολικού βάρους τους. «Η κομποστοποιηση αποτελεί μια επωφελή μέθοδο  διαχείρισης και  φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών απόβλητων μέσω της οποίας αυτά  βιοαποικοδομούνται  σε ένα σταθερό προϊόν χουμοποίησης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Αργυράκης, ο οποίος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «τα εδαφοβελτιωτικα  της  Βiosolids  ικανοποιούν τις απαιτήσεις  του ευρωπαϊκού κανονισμού και σίγουρα η εταιρία συμβάλει στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, ενώ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών στόχων μας».

Αύξηση απόδοσης καλλιεργειών

Στη θετική επίπτωση που υπάρχει στην απόδοση των καλλιεργειών από τη χρήση των στερεών και υγρών εδαφοβελτιωτικών της Biosolids αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Αγρο-Περιβαλλοντικών  Συστημάτων του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Αθανάσιος Γκέρτσης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, οι οποίες θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, ώστε να υπάρξει λεπτομερής και ακριβής μέτρηση των αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε απορίες που εξέφρασαν παραγωγοί για τους όρους χρήσης των εδαφοβελτιωτικών (ποσότητα, διάρκεια κ.λπ.), κάτι που απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, καθώς η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε πορεία απεξάρτησης από την αποκλειστική χρήση χημικών λιπασμάτων στις καλλιέργειες. 

Τι παράγει η Biosolids

Οι εγκαταστάσεις της Biosolids βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας, μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη. Για την παραγωγή των τεσσάρων εδαφοβελτιωτικών που διαθέτει σήμερα (Biosolids Compost, Biosolids Compost BIO, Biosolids  Hydro, Biosolids  Hydro ΒIO) η εταιρία αξιοποιεί φυτικά υπολείμματα από την επεξεργασία καλλιεργειών της γεωργίας, της κηπευτικής, της δασοκομίας και την κτηνοτροφίας. Επίσης, αξιοποιεί υπολείμματα τόσο από τη βιομηχανία ξύλου (κατεργασία ξύλου, πριονίδι, κλαδέματα, τεμάχια ξύλου), όσο και από μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και παραγωγής τροφίμων και ποτών (υπολείμματα από την παραγωγική διαδικασία, ιλύς από την επεξεργασία των αποβλήτων). Ταυτόχρονα η Biosolids παραλαμβλανει από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και δημοστικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης) απόβλητα τριών κατηγοριών:

-Προδιαλεγμένο οργανικό κλάσμα από δημοτικά απόβλητα.

-Κλαδέματα από πάρκα, φύλα κ.α.

-Ιλύ από επεξεργασία αστικών λυμάτων.