Skip to main content

Αυξήθηκε κατά 551 εκατ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 772 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2017, καθώς η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αντιστάθμισε τη βελτίωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 772 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016.

Η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, ενισχύθηκε κατά 23,2%, αλλά η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό, σε απόλυτους όρους, και είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του συνολικού ισοζυγίου.

Από την πλευρά του, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών σημείωσε άνοδο κυρίως ως απόρροια της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Αλλά και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, παρουσίασε μικρή αύξηση, καθώς οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εξαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα, παρουσίασαν άνοδο κατά 14,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 11,5% σε σταθερές τιμές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, αντίθετα, παρουσίασε άνοδο κατά 92 εκατ. ευρώ, χάρη στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση των σχετικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση των δαπανών μη κατοίκων στην Ελλάδα. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 7,8% και οι αφίξεις δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-0,2%).

Την ίδια ώρα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 172 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επιδείνωσης του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά το α’ τρίμηνο του 2017, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 160 εκατ. έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα κατά 594 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών. 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών σημείωσε αύξηση κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 5,9% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 6,5%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο κατά 345 εκατ. ευρώ, χάρη στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Τέλος, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση.