Skip to main content

Έλληνες ομογενείς έφεραν το lacrosse στη Θεσσαλονίκη (φωτο + video)

Το νεοσύστατο τμήμα που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από αθλητές ελληνικής καταγωγής, προετοιμάζεται στο Ανατόλια ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά του lacrosse (λακρός) είχαν όσοι βρέθηκαν το πρωί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια παρακολουθώντας την ανοιχτή προπόνηση της Εθνικής Ομάδας κατά την προετοιμασία της ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ.

Το νεοσύστατο τμήμα της «γαλανόλευκης» δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από αθλητές ελληνικής κατατωγής και από έναν Έλληνα Θεσσαλονικιό αθλητή που αποτελεί μαθητή του Κολλεγίου.

Τι είναι το λακρός

Το lacrosse (λακρός) πρόκειται για ένα ταχύτατο και συναρπαστικό ομαδικό άθλημα, που έπαιζαν οι Ινδιάνοι για να λύσουν τις προσωπικές τους διαφορές. Στόχος είναι τα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας στην οποία πρέπει να μπει η μπάλα με τη βοήθεια ειδικών μπαστουνιών. Το άθλημα είναι εξαιρετικά διαδεδομένo στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα μόλις ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα.

Υπήρξε ολυμπιακό άθλημα το 1904 (Σεντ Λούις όπου συμμετείχαν μία ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο από τον Καναδά) και το 1908 (Λονδίνο όπου συμμετείχαν δύο ομάδες από Μεγάλη Βρετανία και Καναδά αντίστοιχα ξανά). Η Νότια Αφρική που είχε δηλώσει συμμετοχή τελικά δεν προσήλθε. Έτσι το άθλημα αποσύρθηκε από τις επόμενες ολυμπιάδες, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος.

Αργότερα εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης σε άλλες τρεις Ολυμπιάδες και συγκεκριμένα το 1928 (συμμετείχαν Καναδάς, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία), το 1932 (συμμετείχαν ΗΠΑ και Καναδάς) και το 1948 (συμμετείχαν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία).

Στο πλαίσιο της προπόνησης, η Voria.gr μίλησε με τον διεθνή ομογενή αθλητή Παναγιώτη Τσιτσάκο (Peter Tsetsekos), o οποίος αναφέρθηκε στα ξεχωριστά στοιχεία του αθλήματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως συμμετέχει στην Εθνική αγωνιζόμενος με το εθνόσημο στο στήθος ενώ παράλληλα ευχήθηκε να αρχίσουν να γνωρίζουν και να παίζουν το λακρό όλο και περισσότερα παιδιά εδώ στην Ελλάδα.

«Ξεκίνησα να παίζω λακρός από μικρός, 10 χρονών, στις ΗΠΑ όπου και είναι αρκετά διαδεδομένο το άθλημα. Όταν έμαθα πως θα δημιουργηθεί ομάδα στην Ελλάδα ήμουν χαρούμενος καθώς η χώρα έχει ωραία αθλητική ιστορία και αν προπονηθούμε καλά εδώ πιστεύω πως θα μπορέσουμε να έχουμε μία ωραία ομάδα», δήλωσε αρχικά ο αθλητής του λακρός.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό το συγκεκριμένο άθλημα, ο κ. Τσιτσάκος απάντησε πως «είναι ένα γρήγορο και ομαδικό άθλημα» αλλά στάθηκε κυρίως στο γεγονός πως αισθάνεται «περήφανος» με το να αγωνίζεται για την Ελλάδα πρωτίστως «φορώντας το εθνόσημο» στην καρδιά του.

Τέλος σε σχετική ερώτηση για το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο ομογενής αθλητής απάντησε: «Έχουμε καλούς παίκτες αλλά πρέπει να κάνουμε πολλές προπονήσεις ώστε να μεγαλώσουμε αυτό το διαφορετικό σπορ στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.