Skip to main content

Άγκυρα: Να εγγραφεί στα ελληνικά μητρώα η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Κατά τον Ακσόι, απαγόρευσαν τη λειτουργία «της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, μιας από τις εξέχουσες ΜΚΟ της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”»

Να εγγράψει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις της «τουρκικής» -όπως τη χαρακτηρίζει- μειονότητας Δυτικής Θράκης στα μητρώα σωματείων καλεί τις ελληνικές αρχές το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Αμί Ακσόι επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία «της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, μιας από τις εξέχουσες ΜΚΟ της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”, με το πρόσχημα ότι στο όνομά της περιεχόταν η λέξη “Τουρκική”».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «μετά από το γεγονός αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ως αποτέλεσμα των δικαστικών πρωτοβουλιών της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις».

Όπως τονίζει η Άγκυρα, «στο πλαίσιο αυτό, για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΣΔΑ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία το 2017, η οποία επέτρεψε στις ενώσεις που είχαν απαγορευθεί να υποβάλουν αίτηση επανεγγραφής. Ωστόσο, η νομοθεσία περιλάμβανε σημαντικές εξαιρέσεις για την αποδοχή αυτών των αιτήσεων».

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, «σαν αποτέλεσμα, η αίτηση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” για επανεγγραφή απορρίφθηκε από δικαστήριο της περιφέρειας στην Ελλάδα».

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως «η απόφαση του δικαστηρίου αποδεικνύει ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν αρκεί για την αναγνώριση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι».

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καταλήγει η Άγκυρα.