Skip to main content

Αγωγή - κόλαφος κατά της Volkswagen από το αμερικανικό δημόσιο

Κατατέθηκε αγωγή με την οποία ζητείται από τη Volkswagen να καταβάλλει πρόστιμα έως και 37.500 δολάρια ανά όχημα, για την απάτη με τις εκπομπές ρύπων.

H αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή εναντίον της Volkswagen σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων, που απειλεί να κοστίσει δεκάδες δισ. δολαρίων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η αγωγή επιδεινώνει τα νομικά προβλήματα της εταιρείας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα έως 32.500 δολ. ανά αυτοκίνητο για παραβιάσεις πριν τον Ιανουάριο του 2009 και, 37.500 δολ. ανά αυτοκίνητο για μετέπειτα παραβιάσεις.

Η μήνυση κατατέθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα, για λογαριασμό της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Σύμφωνα με την αγωγή, η εταιρεία κατηγορείται ότι τοποθέτησε σχεδόν σε 600.000 αυτοκίνητα VW, Audi και Porsche κινητήρες ντίζελ που περιείχαν παράνομες, ελαττωματικές συσκευές οι οποίες «κάλυπταν» το γεγονός ότι οι ρύποι ξεπερνούσαν τα όρια της EPA.

Επιπλέον η εταιρεία κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο, εισάγοντας και πουλώντας αυτοκίνητα που ο σχεδιασμός τους διέφερε από τα πρότυπα που είχαν δώσει στις αμερικανικές Αρχές.