Skip to main content

Agora: Το πρώτο ελληνικό θεματικό κατάστημα ελαιολάδου

Στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης οι Αλέξανδρος και Κώστας Στεφανίδης ίδρυσαν το πρώτο θεματικό κατάστημα ελιάς και ελαιολάδου, ενώ δημιούργησαν και τη δική τους σειρά προϊόντων ελαιολάδου Agora.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr

Το πρώτο θεματικό κατάστημα με προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου στην Ελλάδα δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη δύο νέα παιδιά ο Αλέξανδρος και ο Κωσταντίνος Στεφανίδης. Στο κατάστημα Agora Fine Greek Foods στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από τις αρχές του 2013 τα δύο αδέρφια έχουν συγκεντρώσει ποικιλίες ελαιολάδων, πιστοποιημένα και ΠΟΠ με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά από όλη την Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Πελοπόννησο, Θάσο, Χαλκιδική, ελιές διαφόρων τύπων και παρασκευάσματα με ελαιόλαδο, όπως σαπούνια με ελαιόλαδο, ελιά σε μορφή γλυκού κουταλιού και μαρμελάδας, πολτός ελιάς με σκόρδο, λικέρ ελιάς με τσικουδιά, αρτοσκευάσματα ζυμωμένα με λάδι, τόνο Αλοννήσου με λάδι κα.

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος και ο Κώστας Στεφανίδης προχώρησαν στην δημιουργία του δικού τους σήματος, agora. Ξεκίνησαν με το εξαιρετικά παρθένο ΠΟΠ από το Κολυμβάρι Χανίων που συσκεύασαν σε μία πρωτότυπη μεταλλική συσκευασίας 500ml και το οποίο διατίθεται ήδη εκτός από το κατάστημα της Πολίχνης σε ντελικατέσεν σε Χαλκιδική και νησιά, και στο εξωτερικό σε Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν, Ελβετία και σε βαλκανικές χώρες.

Image
Agora: Το πρώτο ελληνικό θεματικό κατάστημα ελαιολάδου

Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται μία γκάμα με συνολικά 19 προϊόντα ελιάς και παρασκευασμάτων υπό την επωνυμία agora. Όλη η γκάμα των προϊόντων agora παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Food Tasty & Society στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στην έκθεση Harrogate Speciality food show στο Λονδίνο την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου.

Εξάλλου, η ιδέα για την ίδρυση της Agora Fine Greek Foods γεννήθηκε στο εξωτερικό, όπου ζούσαν ο Κωνσταντίνος και ο Αλέξανδρος. Από τη ζωή τους τους στην Κίνα και τη Νορβηγία ο Κωνσταντίνος, ερευνητής πληροφορικής και στην Αγγλία ο Αλέξανδρος, μηχανικός περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού με εξειδίκευση στα βιοκλιματικά κτήρια συνειδητοποίησαν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο απουσίαζε από τα ράφια. Έτσι, μετά από έρευνες και επαφές με παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα για να βρούνε εξαιρετικά προϊόντα και ιδιαίτερες γεύσεις ξεκίνησαν το πρώτο θεματικό κατάστημα ελαιολάδου στις αρχές του 2013.

Image
Agora: Το πρώτο ελληνικό θεματικό κατάστημα ελαιολάδου

«Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους παραγωγούς και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο ελληνικό ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα παράγουμε πολύ καλό λάδι, αλλά δυστυχώς δεν καταναλώνουμε καλό λάδι. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την αντίληψη αυτή με συμμάχους τους παραγωγούς. Δουλεύουμε για να κάνουμε το ελληνικό ελαιόλαδο αναγνωρίσιμο όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, τον οποίο γνωρίσαμε στο διαδραστικό εργαστήριο γευσιγνωσίας εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που διοργάνωσαν μαζί με την Κυριακή Παναγιώτου από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τσάνταλης στο Tedx Thessaloniki 2014.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι αρχάριοι γευσιγνώστες είχαν την ευκαιρία να γευτούν μια παλέτα ελαιολάδων από διαφορετικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Τα προϊόντα, πρωταγωνιστές στην εκδήλωση, αντιστοιχούσαν σε εξαίρετα ελαιόλαδα της ελληνικής γης, με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, βιολογικά, ΠΟΠ, ενώ δοκιμάστηκε επίσης και αγριέλαιο που δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.