Skip to main content

Αγοράζουν χρυσό οι Ιταλοί ενόψει του δημοψηφίσματος

Αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία οι Ιταλοί φοβούμενοι την έκβαση του δημοψηφίσματος και τις συνέπειες αυτής.

Αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία οι Ιταλοί ενόψει του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo).

Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος αλλά και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρει ως παράδειγμα της κατάστασης την κίνηση στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας.

Εκεί εδώ και εβδομάδες οι Ιταλοί παραγγέλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.