Skip to main content

ΑgroThessaly: Ο κλάδος τροφίμων αποκτά νέα δυναμική στην έδρα του

Εντυπωσιακοί οι αριθμοί της αναβαθμισμένης έκθεσης για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία - Δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Νέα σελίδα ανοίγει η 11 Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία - AgroThessaly, στην Λάρισα και στη Θεσσαλία, «εδώ που ο κλάδος τροφίμων έχει την έδρα του», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης.

Την AgroThessaly εγκαινίασε ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης ο οποίος μίλησε για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας με όραμα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, προσθέτοντας ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να βρει τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, να δημιουργήσει ισχυρό brand name για τα ελληνικά προϊόντα, που θα διασφαλίζεται από ποιοτικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις.



Ειδικά όσον αφορά τη Θεσσαλία ο υφυπουργός επεσήμανε ότι διαθέτει ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και πως θα πρέπει να επενδύσει στις τοπικές ποικιλίες, στα όσπρια, στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αρωματικά φυτά ενώ πλέον το βαμβάκι της θα πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Νταής, αναφέρθηκαν στην επιτυχημένη συνεργασία δύο φορέων του δημοσίου για την αναβαθμισμένη διοργάνωσης της AgroThessaly, του Δήμου και της ΔΕΘ- Helexpo.

Πρόκειται για μία συνεργασία στρατηγική, είπε ο κ. Καλογιάννης προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες για να γίνουν έργα βελτίωσης και υποδομών στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης που φιλοξενεί την Έκθεση.

Η επιχείρηση αναβάθμισης της AgroThessaly- η οποία ο κ. Τζήκας προέβλεψε ότι θα γίνει η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση- ήδη αποδίδει αφού ο αριθμός των εκθετών είναι τριπλάσιος από την προηγούμενη Γεωργο- Κτηνοτροφική Έκθεση και οι εκθεσιακοί χώροι υπερδιπλάσιοι.



Σημειώνεται ότι στην AgroThessaly, σε χώρους 20.000 τ.μ., μετέχουν 167 εκθέτες που εκπροσωπούν 500 εταιρείες από 26 χώρες.

Την πρόταση, να αποκτήσει η AgroThessaly έναν πιο διευρυμένο χαρακτήρα προκειμένου οι συμμετέχοντες να αναζητούν συνεργασίες μέσα από μία διοργάνωση που θα είναι Β2Β και όχι μόνο Β2C, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

«Η χώρα χρειάζεται μία παραγωγική επανάσταση και η ελληνική γεωργία χρειάζεται νέα κεφάλαια για την μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων, τη συστηματική τους προώθηση στις αγορές του εξωτερικού», είπε ο κ. Αγοραστός λέγοντας χαρακτηριστικά: «η ποιότητα πρέπει να συναντήσει την εξωστρέφεια».

Παρών στα εγκαίνια της AgroThessaly ήταν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, παραγωγικών φορέων της Θεσσαλίας και βεβαίως επιχειρήσεων.