Skip to main content

Aισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός του 2017

Επικρατέστερο σενάριο αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι η επίτευξη συμφωνίας ως προς το τεχνικό σκέλος πριν το τέλος του έτους

Το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν το τέλος του χρόνου μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο τρίτης αξιολόγησης είναι το επικρατέστερο στις Βρυξέλλες, κυρίως μετά τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα.

Τόσο στους κόλπους της Κομισιόν όσο και σε επίπεδο αξιωματούχων Ευρωζώνης υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Χθες μάλιστα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης αιτιολόγησε την αισιοδοξία του, αποδίδοντάς την στο θετικό κλίμα συνεργασίας που καταγράφηκε στις συζητήσεις στην Αθήνα αλλά και στα ενθαρρυντικά, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων.

Κλειδί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Επί της ουσίας και σε σχέση με το δημοσιονομικό τα ευρήματα των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δείχνουν ότι για το 2017 θα υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ για το 2018 αν και είναι ακόμη νωρίς εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μικρή «τρύπα», η οποία πιστεύουν ότι θα καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Κλειδί για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 θεωρείται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Η Κομισιόν αναμένεται να επικαιροποιήσει την πρόβλεψή της την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής οικονομικής έκθεσής της.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πρόκληση το μεγάλο αριθμό των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες βδομάδες, ώστε η τεχνική συμφωνία να λάβει και οριστικό χαρακτήρα, οδηγώντας έτσι και στην εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα μέσα στις πρώτες βδομάδες του 2018. Ενδεικτικό της υπερπροσπάθειας που καλείται να καταβάλει η χώρα μας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι και το γεγονός ότι από τα 113 προαπατούμενα του προγράμματος τα 95 αφορούν την τωρινή, δηλαδή την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle