Skip to main content

Aυστριακός ΥΠΕΞ: Κλείσιμο της Διαδρομής της Μεσογείου για πρόσφυγες

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά τώρα οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται άμεσα σε κέντρα υποδοχής στην Τυνησία.

Ως «συνθήματα που ακούγονται καλά, αλλά με τα οποία όμως δεν επιλύεται η πρόκληση της μετανάστευσης», σχολιάζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, την πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και νέου αρχηγού του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει τον Μάρτιο του 2016 στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων προκαλώντας τότε έντονες κριτικές, ζητά τώρα οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται άμεσα σε κέντρα υποδοχής στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, κάτι που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την πρώτη ενώ έντονες επιφυλάξεις εκφράζει η δεύτερη.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές τα προγράμματα μετεγκατάστασης θα ήταν ο μόνος δρόμος για να φθάνουν στην Ευρώπη, και προς τούτο θα πρέπει να γίνεται από διεθνείς οργανισμούς στις περιοχές κρίσης η επιλογή των ανθρώπων για μετεγκατάσταση. Κατά την άποψή του, με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα βοηθούσε περισσότερο στοχευμένα τους αδύναμους, και όχι εκείνους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους παράνομους διακινητές «από τους οποίους πρέπει να αφαιρεθούν οι βάσεις για τη δράση τους και να τερματιστούν οι θάνατοι στη θάλασσα».

Στην κριτική του στην πρόταση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που άσκησε με αρκετή δόση ειρωνείας ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας πως αυτή είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, παραπέμπει στο υψηλό κόστος, στον κίνδυνο τρομοκρατίας, στην πιθανή αποσταθεροποίηση της Βόρειας Αφρικής και στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές και να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες μετανάστευσης.

Την πρόταση Κουρτς απορρίπτει κατηγορηματικά ως μη εφαρμόσιμη, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακά ΜΜΕ, και ο ειδικός σε θέματα προσφύγων και στέλεχος της Διεθνούς Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κίλιαν Κλάινσμιντ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος σε ζητήματα μετανάστευσης τόσο της αυστριακής όσο και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος παραπέμπει στις χιλιάδες χιλιομέτρων βορειοαφρικανικών ακτών από κάθε σημείο των οποίων είναι δυνατή η αναχώρηση προσφύγων με λέμβους με κατεύθυνση την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως ακόμη και εάν ήταν δυνατή η αποτροπή της στις λιβυκές ακτές, οι ενδιαφερόμενοι θα αναχωρούσαν από τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον διερωτάται εάν μετά τη διάσωσή τους οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφέρονται σε στρατόπεδα σκλάβων κάτω από τρομερές συνθήκες στη Λιβύη.

Με παλαιότερη πρωτοβουλία του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση του "αυστραλιανού μοντέλου" στο προσφυγικό ζήτημα και την μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που είχε προκαλέσει τότε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές. Αντιδρώντας έντονα ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, του είχε διαμηνύσει πως οι προτάσεις του «είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα». Δριμεία κριτική, καταγγέλοντας τες ως «εξαιρετικά παράτολμες», όπως επίσης ως «παράνομες και αντισυνταγματικές», είχε ασκήσει στις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, ο γνωστός για την ιδιαίτερα φιλοπροσφυγική πολιτική του, δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, σε σχέση με την προσφυγική κρίση, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Αθήνα για "ανικανότητα" διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ζητώντας μάλιστα τη λήψη μέτρων εναντίον της, ενώ δεν είχε προσκαλέσει την Ελλάδα στην αποκαλούμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, πέρυσι τον Φεβρουάριο στη Βιέννη. Σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, τις οποίες είχε κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατόν παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η επίσης προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα τότε υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στη Διάσκεψη -η οποία, λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου- είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις δραματικές εξελίξεις.

Η Ελλάδα είχε αντιδράσει τόσο με έντονη κριτική από πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που είχαν εκφραστεί στη συνέχεια τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας, όσο και με την ανάκληση, αργότερα, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία.