Skip to main content

Αιχμές ΤΕΕ κατά της κυβέρνησης για το μετρό

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της και μεταφορά της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη, αφήνει με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Αιχμές κατά της κυβέρνησης για μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της και μεταφορά της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη για την πιο άμεση επίβλεψη της κατασκευής του μετρό στην πόλη, αφήνει με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Φαίνεται ότι οι αρτηριοσκληρωτικές δομές (και ότι αυτές αποτυπώνουν ή και συνεπάγονται) υπερισχύουν του αιτήματος μιας ολόκληρης πόλης και μάλιστα της μιας από τις δύο Μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, των αιτιολογημένων προτάσεων του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, των κατηγορηματικών και επανειλημμένων δεσμεύσεων του αρμόδιου υφυπουργού που εκλέγεται σε αυτή την πόλη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΤΕ, σε επιστολή του (14 Δεκεμβρίου 2009) προς τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη,  έγραφε ότι «το μετρό είναι το μόνο μεγάλο έργο που παράγεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης, εποπτείας και ελέγχου των μελετών σε τοπικό φορέα είναι αναγκαία και –ελπίζουμε- μη διαπραγματεύσιμη»

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του νέου ΔΣ της Αττικό Μετρό ΑΕ και στους συναδέλφους που ανέλαβαν το έργο της Θεσσαλονίκης (γιατί το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι για την Αττικό Μετρό ΑΕ ένα από τα έργα της)», σημειώνει το ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα του έργου που διαρκώς μεταβάλλονται, αφού και πάλι οι εργασίες έχουν σταματήσει, με τις επεκτάσεις και τη διοίκησή του και για τα άλλα έργα που είναι τόσο αναγκαία και δεν προχωρούν, όπως η εξωτερική περιφερειακή ή το λιμάνι.

Παράλληλα, το ΤΕΕ γνωστοποιεί και έγγραφο του Τμήματος προς το υπουργείο που δεν δημοσιοποιήθηκε τότε.

«Μία Μητρόπολη (οφείλει να) έχει τη δυνατότητα και να σχεδιάσει και να διαχειριστεί τις αναγκαίες υποδομές της.

Χρειάζεται να αναδειχθεί, αλλά και να συγκρατηθεί το υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό της πόλης και της Περιφέρειας που μεταναστεύει διαρκώς προς την Πρωτεύουσα λόγω της εκεί συγκέντρωσης όλων των απαιτητικών δραστηριοτήτων.

Ο σχεδιασμός εκ του μακρόθεν, χωρίς γνώση των πραγματικών συνθηκών και των αντικειμενικών αναγκών της πόλης, έχει συνήθως αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεκδοτολογικού χαρακτήρα- αποτελέσματα.

Τα παραπάνω μόνο με πολιτική βούληση μπορούν να απαντηθούν», αναφέρεται στο έγγραφο του ΤΕΕ.