Skip to main content

Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες

Οι διεθνείς συγκυρίες δεν είναι κατάλληλες για λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το «πλαίσιο Γκουτέρες» χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, ας το δηλώσει άμεσα και να το ανακοινώσουμε ως «στρατηγική συμφωνία πακέτο», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε διάγγελμα με αφορμή την 3η επέτειο από την εκλογή του στη θέση του «προέδρου» ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως είχε υποβληθεί στις πλευρές, το πλαίσιο να ανακοινωθεί ως μια στρατηγική συμφωνία – πακέτο. «Τότε θα έχουν νόημα και οι διαπραγματεύσεις για τη συμπλήρωση των κενών».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, για την ιδέα μιας λύσης συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ο Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί και πρόσθεσε ότι και από ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν υπάρχουν κάποτε τέτοιες ιδέες, δεν είναι πειστικές. Εξάλλου, ο Ακιντζί σημείωσε ότι οι διεθνείς συγκυρίες δεν είναι κατάλληλες για λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Όμως, συνέχισε, μια τέτοια φόρμουλα μπορεί να υλοποιηθεί ίσως αν οι συγκυρίες είναι κατάλληλες και έχουμε τέτοιες ισχυρές διεθνείς σχέσεις για να το πετύχουμε. Είναι ωστόσο φανερό ότι γι’ αυτό το σημερινό πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο, πρόσθεσε. Ούτε και είναι ρεαλιστικό, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, να αναμένουν οι Τουρκοκύπριοι να τους αναγνωρίσει ως χωριστό κράτος η πλευρά που θα το έκανε τελευταία, δηλαδή η ελληνοκυπριακή.