Skip to main content

Ακιντζί: Η ένωση είναι η κύρια αιτία του κυπριακού προβλήματος

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, οδήγησε σε στασιμότητα, τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Η ένωση είναι η κύρια αιτία του κυπριακού προβλήματος, αφού είναι αντίθετη στην ειρήνη και στην ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στο νησί, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας πως η απόφαση της κυπριακής Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, οδήγησε τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε στασιμότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος και η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένουν από τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει βήματα για ακύρωση της απόφασης, όπως τόνισε.

Σε ομιλία του κατά την 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στο Πακιστάν, ο κ. Ακιντζί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η πρόταση για το θέμα αυτό που αφορά την παιδεία έγινε «από το φασιστικό ΕΛΑΜ και στηρίχθηκε από βουλευτές που συμμερίζονται τέτοιου είδους φιλοσοφίες», ενώ «το κόμμα του συνομιλητή του (Πρόεδρος Αναστασιάδης) με τη στάση αποχής που τήρησε βοήθησε στην ψήφιση της απόφασης».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συνομιλίες και είπε ότι σημαντική πρόοδος υπήρξε στα πέντε από τα έξι κεφάλαια, διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών, ΕΕ, οικονομίας, περιουσιακό και εδαφικό, ενώ με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε η πενταμερής διάσκεψη για την Κύπρο κατά την οποία άρχισε η συζήτηση επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Έκανε λόγο επίσης στα «εμπάργκο» εναντίον των Κατεχομένων, λέγοντας ότι οι μόνες πτήσεις και απευθείας εμπόριο γίνεται με την Τουρκία, δεν υπάρχει πρόσβαση σε διεθνή οικονομικά κέντρα και ότι παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, εντούτοις η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού.