Skip to main content

Ακιντζί και Τούρκοι πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής οργάνωσης ΤΜΤ.

Περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας πήγαν σήμερα στον θύλακα των Κοκκίνων, στην χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964. Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Έλληνες (Ελληνοκύπριοι και από την Ελλάδα), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες και τραυματίστηκαν 125, 69 στρατιώτες και 56 πολίτες.

Στις 8 και 9 Αυγούστου του 1964 η Κύπρος είχε αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι από τις αρχές του 1964 συγκεντρώθηκαν σε θυλάκους, βρίσκονταν υπό την απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας και ειδικά του τουρκικού στρατού.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία.

Μέχρι το 2003 στα Κόκκινα τέτοια μέρα πήγαιναν μόνο λίγοι Τουρκοκύπριοι, αφού η πρόσβαση γινόταν από θαλάσσης. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει την μετάβαση με λεωφορεία μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Σήμερα πέρασαν από το οδόφραγμα 46 λεωφορεία με 841 άτομα. Οι υπόλοιποι πήγαν διά θαλάσσης.

Η μετάβαση οδικώς το πρωί προς τον θύλακα ήταν επεισοδιακή, λόγω της επιμονής των αρχών του ψευδοκράτους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές 75 λεωφορεία, αντί των 46 που είχε εγκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο θύλακα Κοκκίνων πήγε με ελικόπτερο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σε ομιλία του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι "παρά το γεγονός ότι σήμερα η "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου" δεν έχει αναγνωριστεί, είναι μια οντότητα, μια εξέλιξη, μια πραγματικότητα. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει αυτή την οντότητα".

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμεριζόταν την προοπτική της τουρκοκυπριακής για λύση, η "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου" θα μετεξελισσόταν σε ιδρυτικό κράτος της ομόσπονδης Κύπρου".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη διάσκεψη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία, ο Μ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι στο ζήτημα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά τήρησε "ευέλικτη στάση" και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία , όπως είπε, είχε τη θέση "μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις", ενώ κατέβαλλε προσπάθειες για να μην ταυτιστεί με το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι η παραχώρηση άδειας για τη μετάβαση Τουρκοκυπρίων και εποίκων στα Κόκκινα "αποτελεί στην ουσία ακόμα ένα επιβεβαιωτικό στοιχείο της ηττοπάθειας που την διαπνέει".