Skip to main content

Ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση μπαίνει η ελληνική οικονομία

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία που περιγράφουν τη μείωση των εσόδων από τουρισμό, ναυτιλία και εξαγωγές κατά 9,5 δισ. ευρώ σε ένα εννεάμηνο.
Ένα βήμα πιο κοντά στην ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, και δημοσιοποιεί κατά τμήματα τις τελευταίες εβδομάδες, το μέγεθος του προβλήματος πήρε την πραγματική του διάσταση μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους. Ήταν τότε, για παράδειγμα, που από την πτώση του τουρισμού, της ναυτιλίας και των εξαγωγών, το ελληνικό κράτος έχασε περί τα 9,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων να διογκωθεί περαιτέρω.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγόντων τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και του υπουργείου Οικονομικών, η κατάσταση πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί. Κι αυτό γιατί η χώρα μας μπαίνει σε φάση ύφεσης μόλις τώρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα βγει. Αντιθέτως, η υπόλοιπη Ευρωζώνη, που μπήκε νωρίτερα σε αυτή τη φάση, βγαίνει και νωρίτερα, απειλώντας έτσι να αφήσει την - ούτως ή άλλως- υστερείσασα χώρα μας ακόμα πιο πίσω. Αυτή την προσέγγιση κάνουν οι αναλυτές του οικονομικού επιτελείου, αλλά προς το παρόν λύση στο πρόβλημα δεν προτείνουν.