Skip to main content

Ακόμη και οι Σκοπιανοί άρχισαν να μας δουλεύουν κανονικά...

Οι Σκοπιανοί αλωνίζουν στα διεθνή φόρα, και έχουν επιβάλλει τις απόψεις τους. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου

Ο Ν. Κοτζιάς ακόμη να καταλάβει πόσο τον «δουλεύει» ο Ζόραν Ζάεφ; Ναι, αυτό το «παιδαρέλι», πρώην δήμαρχος μιας μικρής πόλης, προφανώς με το σωστό δασκάλεμα, αφήνει τον Κοτζιά μόνο με το περισπούδαστο ύφος, ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα με διάλογο, επειδή αυτός ξέρει, ενώ οι προηγούμενοι δεν ήξεραν.

Δεν μπορώ να κατανοήσω, πώς μπορεί να συνεχίζεται ένας διάλογος, ταπεινωτικός για τον έναν συνδιαλεγόμενο, όσο κι αν είναι ενδεχομένως υποχρεωμένος -για δικούς του λόγους, που εμείς μόνον να υπονοήσουμε μπορούμε- να ακολουθήσει επιβαλλόμενη πολιτική, εξωθεσμικών παραγόντων. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας ευφυής πολιτικός, όσο αυταρχικός και ιδεοληπτικός και αν είναι, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οδηγεί την χώρα σε ήττα, και τον εαυτό του στο πολιτικό περιθώριο.

Οι Σκοπιανοί αλωνίζουν στα διεθνή φόρα, και έχουν επιβάλλει τις απόψεις τους. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που ενδεχομένως να είναι υποβολιμαία, εξαρτώμενα από Σόρους και ομοειδείς νεοταξίτες, σημασία όμως έχει ότι δεν υπάρχει απάντηση.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή έχω σημειώσει το άτοπον της επιμονής μας στην αλλαγή συνταγματικών διατάξεων των Σκοπίων. Καμιά εγγύηση δεν υπάρχει, ότι η οποιαδήποτε αλλαγή, δεν θα διορθωθεί αργότερα. Καθηγητές θεωρητικών επιστημών είναι οι κ.κ. Παυλόπουλος και Κοτζιάς. Δεν γνωρίζουν ότι μια διεθνής συνθήκη, υπό την εποπτεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μάλιστα, υπερισχύει του συντάγματος κάθε χώρας;

Και έρχεται και το διδάσκει ο ίδιος ο Ζάεφ, προτείνοντας την υπογραφή και κύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, αντί της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας του. «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών -διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ- και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια».

Προσωπικώς βεβαίως, ούτε σ’ αυτήν την λύση δίνω εμπιστοσύνη, έχοντας το παράδειγμα της Τουρκίας που δεν εφαρμόζει καμιά συνθήκη, χωρίς να υφίσταται επιπτώσεις. Υπάρχει πάντως φόβος, να αλλάξουν άρθρα του συντάγματός τους, χωρίς καμιά ουσία και όφελος για την Ελλάδα, και να εμφανιστούν πάλι ως υποχωρούντες εμπρός στους αδιάλλακτους Έλληνες, οι οποίοι δεν θα κερδίσουν τίποτε απολύτως.

Το δούλεμα όμως των Σκοπιανών εις βάρος του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι σε άλλα σημεία. Ενώ κάποια ζητήματα τα θεωρούν αδιαπραγμάτευτα, έχουν το θράσος αλά Τούρκα, να αντιστρέφουν την κατάσταση. Λέγει ο Ζάεφ: «Οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτоυν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης». Κι ενώ το λέγει αυτό, ανακοινώνει ποια είναι η δική τους κόκκινη γραμμή, που υποτίθεται δεν πρέπει να τίθεται:

«Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι' αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση», ανέφερε. Δεν επιθυμεί κόκκινες γραμμές, αλλά στο θέμα της ταυτότητας, δεν κάνει «παζάρια»!

Το χειρότερο όλων, που δείχνει την αδυναμία της εξωτερικής πολιτικής μας να αντεπεξέλθει στις περιστάσεις, παρά το πομπώδες ύφος που διαπιστώνει κάποιος στα πρόσωπα Τσίπρα και Κοτζιά, οι οποίοι παρουσιάζονται ως να μιλούν από καθέδρας, εμπρός σε αγνοούντες μαθητές. Όπου μαθητές είμαστε όλοι όσοι από δεκαετίες ασχολούμαστε με το ζήτημα, εμφανώς και παρασκηνιακώς. Ας μη πω άλλα. Το χειρότερο όλων, λοιπόν, είναι αυτό που υποστήριξε ο Ζάεφ, που μάλλον αυτός ο άπειρος εμφανίζεται ως δάσκαλος, και οι άλλοι με τις αυτάρεσκες δηλώσεις είναι οι μαθητές.

Υπογράμμισε ότι με την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού που ξεκινάει από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς. Αυτό ήταν λοιπόν.

Οι χάρτες παραμένουν στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, τα σχολικά βιβλία αμετάβλητα, τα μουσεία γεμάτα από ελληνικά αριστουργήματα εμφανιζόμενα ως «μακεδονικά», σύλλογοι Σλάβων εμφανίζονται ως εκδιωχθέντες από την Μακεδονία, και τώρα τελευταία μας κατηγορούν ότι υπέστησαν και γενοκτονία, από το 1913, έως και στα γεγονότα του 1946-49.

Αφού μας δουλεύουν και οι Σλάβοι των Σκοπίων, αύριο και οι Αλβανοί, τι άλλο πια να περιμένω;