Skip to main content

Ακριβότερο κατά 5% το καλάθι της νοικοκυράς

Στα 2115,11 ευρώ σκαρφάλωσε τον Ιούνιο το κόστος για το οικογενειακό καλάθι, σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών. Πού παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις.
Στα 2115,11 ευρώ σκαρφάλωσε τον Ιούνιο το οικογενειακό καλάθι, επιβαρυμένο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, που το κόστος του έφτανε τα 2010,15 ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών σημαντικότερες αυξήσεις παρουσιάζονται στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό, στις μεταφορές, στη στέγαση και σε λοιπές υπηρεσίες.  

Συγκεκριμένα, αύξηση 19% σημειώθηκε στην ομάδα "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

Κατά 18% στην ομάδα "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα αυτοκίνητα, στα τέλη κυκλοφορίας και στα διόδια, στην τιμή της βενζίνης, στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, στη συντήρηση και την επισκευή του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας και στις υπηρεσίες μεταφορών.

Στην ομάδα Στέγαση είχαμε αύξηση κατά 8%  λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων και τέλος κατά 5% σημειώθηκε αύξηση στην ομάδα "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες". 

Όπως προκύπτει από την έρευνα μείωση καταγράφηκε στις τιμές συγκεκριμένων ειδών διατροφής λόγω της μείωσης της τιμής του ελαιολάδου, του γιαουρτιού, των νωπών φρούτων και των λαχανικών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των δημητριακών και του νωπού μοσχαρίσιου κρέατος, των φρέσκων ψαριών, της νωπής πατάτας και των γλυκών-ζαχαρωτών.