Skip to main content

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης στη Voria.gr: Οδηγούν την «Καπνική» σε αδιέξοδο

Ο πρόεδρος του Ομίλου της Καπνικής υποστηρίζει ότι από σκοπιμότητα ή ανοησία η βιομηχανία οδηγείται σε αδιέξοδο για ανύπαρκτο έλλειμμα.

Επίθεση στη θυγατρική της ΕΤΕ, την "Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος" (ΠΑΕΓΑΕ) εξαπολύει ο πρόεδρος του ομίλου της "Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε." κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, για τη δέσμευση επεξεργασμένων καπνών του ομίλου που έχει στην αποθήκη της μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα ποσοτήτων καπνού για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι μέρος αυτών των τίτλων καπνών, η "Καπνική Μιχαηλίδης" χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια, κυρίως από ξένες τράπεζες μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank. Το μπλόκο της ΠΑΕΓΑΕ έχει ως συνέπεια να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον όμιλο της Καπνικής, τέταρτο ή πέμπτο μεγαλύτερο επεξεργαστή καπνών παγκοσμίως, που θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση λειτουργίας του.

Όπως αναφέρει ο κ.Μιχαηλίδης μιλώντας αποκλειστικά στη Voria.gr, από "σκοπιμότητα ή ανοησία" η βιομηχανία οδηγείται σε αδιέξοδο επειδή της απαγορεύτηκε να πραγματοποιήσει εξαγωγές, μέχρι να "διερευνηθεί το έλλειμμα" που κατά την εταιρεία είναι ανύπαρκτο.

"Πρόκειται για μία, λογικά, ανεξήγητη στάση από πλευράς ΠΑΕΓΑΕ με την οποία ο Όμιλος συνεργάζεται βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών επί πολλά χρόνια. Την περίοδο 2007-2016 είχαμε εισάγει νόμιμα, 91 εκατομμύρια κιλά, χωρίς δασμούς, καπνά με παλιές επεξεργασίες από το τουρκικό μονοπώλιο. Όλες οι ενέργειες στο πλαίσιο της εισαγωγής και αποθήκευσης πιστοποιήθηκαν από ορκωτούς λογιστές όπως επίσης και η απώλεια βάρους που θα υπήρχε για να ξαναεπεξεργαστούν και να γίνουν εμπορεύσιμα με διεθνή στάνταρντς. Αίφνης η ΠΑΕΓΑΕ βρίσκει έλλειμμα και οδηγεί την επιχείρηση σε αδράνεια", τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Το ιστορικό

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο έλεγχος που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες έδειξε ότι έλειπαν από τις αποθήκες ποσότητες καπνού για τις οποίες είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης η εταιρεία. Το τρέχον έλλειμμα, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έλλειμμα που φθάνει τα 80 εκατ.ευρώ. Το πόρισμα του ελέγχου εστάλη στον εισαγγελέα, ενώ άμεσα υπήρξε αντικατάσταση της διοίκησης στη Γενική Αποθηκών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα αποθηκευμένα καπνά της Μιχαηλίδης έχουν μπλοκαριστεί με αποτέλεσμα ο όμιλος να μην μπορεί να εκτελέσει παραγγελίες και να εξάγει επεξεργασμένα καπνά προς τις μεγάλες βιομηχανίες τσιγάρων που προμηθεύει.

Εξαγωγές δεν γίνονται, έσοδα δεν πραγματοποιεί η εταιρεία και από την προηγούμενη Παρασκευή 10/3 οι εργαζόμενοι στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα του Πολυκάστρου Κιλκίς βρίσκονται σε επίσχεση καθώς είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2016. Οι παραγωγοί καπνών, επίσης απλήρωτοι, προσέφυγαν στα δικαστήρια για να τους επιστραφούν οι ποσότητες των ανεπεξέργαστων καπνών από τις αποθήκες της Καπνικής Μιχαηλίδης.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην "Καπνική Μιχαηλίδης" διεκδικούν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ σε δεδουλευμένα ενώ η οφειλή για τους 1.600 τόνους καπνών που είχαν παραδοθεί έφτανε τα 7,6 εκατ. ευρώ.

Το ύψος του ελλείμματος, πάντως, είναι μεγάλο και κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την αναμενόμενη φύρα. Σε αυτή την περίπτωση, εγείρονται ερωτηματικά πώς καπνά πιστοποιημένα και φυλασσόμενα σε αποθήκες που ελέγχονται και σφραγίζονται από την ΠΑΕΓΑΕ έγιναν... καπνός.

Ο μεγάλος δανεισμός και τα στενά περιθώρια

Ο όμιλος αντιμετωπίζει παράλληλα και τη θηλιά ενός υπέρογκου δανεισμού, ενώ γνωρίζουμε από ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς ότι το 2015 είχε ζητήσει μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις πιστώτριες τράπεζες κατά 50%.

"Πράγματι ο δανεισμός μας είναι υψηλός, 323 εκατομμύρια (σ.σ. οι πωλήσεις της Καπνικής το 2015 ήταν 117 εκατ. ευρώ) και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητήσαμε από την εξειδικευμένη στις αναδιαρθρώσεις δανείων γαλλική "Alvarez & Marsal" να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο στις 17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, παρουσιάσαμε στις πιστώτριες Τράπεζες και στην ΠΑΕΓΑΕ. Η ΠΑΕΓΑΕ, η οποία δεν μας έδωσε καν αντίγραφο της έκθεσης που έχει συντάξει, δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα επεξεργασμένα καπνά που είναι στις αποθήκες της εάν οι Τράπεζες δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να κινηθούν αστικά και ποινικά εναντίον μας. Η τακτική αυτή όπως και η παρέμβαση που έκανε στο δικαστήριο, που συζητείτο το αίτημα των παραγωγών, είναι ακατανόητη. Ζήτησε να επεκταθεί το ενέχυρο σε καπνά μας που είναι ελεύθερα βάρους ενώ στράφηκε και κατά των παραγωγών ζητώντας να παρακρατηθεί η κυριότητα των καπνών που είχαν παραδώσει στην εταιρεία", δηλώνει ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής βιομηχανίας.

Στα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Μιχαηλίδη, δηλαδή στο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, ποια περιθώρια ελιγμών έχει και σε τι χρονικά περιθώρια, η απάντηση ήταν: "ειλικρινά δεν έχω τι να σας πω, πάντως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα".

Στηρίζουν οι εργαζόμενοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι τάσσονται με την πλευρά της διοίκησης της επιχείρησης παρότι αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση και λόγους βιωτικών αναγκών, όπως λέει ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου κ. Γιώργος Ιωαννίδης, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Καπνοεργατοϋπαλλήλων Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

"Αν απελευθερωθούν τα επεξεργασμένα καπνά της Καπνικής, θα εισπραχθούν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια από συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί. Με την δέσμευση των καπνών, το μόνο που κάνουν είναι να καταστρέφουν την εταιρεία. Ο κόσμος δεν γνωρίζει και ακούει αυτά τα περί "ελλείμματος" και μπαίνει σε σκέψεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την επεξεργασία των χωρικών καπνών έχουμε απώλειες της τάξης του 13%, αλλά σε καπνά σαν αυτά που είχαν εισαχθεί από την Τουρκία και έγινε επεξεργασία ξανά, οι απώλειες ξεκινάνε από 23% και μπορεί να φθάνουν και έως 30%", τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Να σημειωθεί ότι από τις μονάδες επεξεργασίας του Ομίλου εκτός Ελλάδος, λειτουργούν τα εργοστάσια σε Αλβανία και Μολδαβία, αλλά όχι πλέον σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.