Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Από Οκτώβριο η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή

Τον Οκτώβριο θα γίνει η έναρξη της κλινικής λειτουργίας του μηχανήματος ακτινοθεραπείας καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Την ολοκλήρωση της τεχνικής εγκατάστασης του γραμμικού επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) και την έναρξη της κλινικής λειτουργίας του εντός του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου, παρουσία και εκπροσώπων του ιδρύματος. 

«Η συγκεκριμένη δωρεά έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018 και αφορά την εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία σ' όλη τη χώρα», διευκρίνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Χρήστος Καθάριος από το τμήμα Διαχείρισης Δωρεών και το τεχνικό τμήμα του ιδρύματος.  Σύμφωνα με τον κ. Καθάριο, το μηχάνημα ακτινοθεραπείας καρκινοπαθών του ΠΓΝΑ είναι το πέμπτο σε όλη τη χώρα του οποίου η εγκατάσταση ολοκληρώνεται, με τα δύο να έχουν ξεκινήσει ήδη κλινική λειτουργία, ενώ τα άλλα δύο αναμένεται να λειτουργήσουν στο επόμενο δίμηνο και οι ασθενείς του ΠΓΝΑ  θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία εντός του Οκτωβρίου.

«Γίνεται κάτι μεγαλειώδες για την ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα και πρέπει να πω ότι ο πρώτος σπινθήρας ξεκίνησε από τον αγώνα της Αλεξανδρούπολης  και μετά ενεργοποιήθηκε κι όλη η Ελλάδα», υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας. 

Αναφορικά με τη σημαντικότητα αυτής της δωρεάς, σημείωσε πως «με ένα σύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας μπορείς να κάνεις πολύ σπουδαία πράγματα και να επιμηκύνεις το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής, γιατί η μεγάλη διαφορά με τα καινούρια μηχανήματα είναι ότι βγαίνεις λιγότερο λαβωμένος απ' την ακτινοθεραπεία. Είναι  πολύ σημαντικό το να μην έχεις πολλές παρενέργειες και αυτό υλοποιείται τώρα χάρη σ' αυτή τη δωρεά».

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η αντιπρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων του νομού Έβρου «Συνεχίζω», Αναστασία Σπυρίδου, η οποία δήλωσε πως τώρα, «όλοι οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό θα ζήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα και θα έχουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».