Skip to main content

Ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- Σήμερα η κρίσιμη απόφαση

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Πού σκοντάφτει η υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών επενδύσεων στο λιμάνι.

Σήμερα Τρίτη απόγευμα είναι το πιθανότερο να πραγματοποιηθεί η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στην οποία και οριστικά θα αποφασιστεί το τι σημαίνει η "αξιοποίηση", για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

"Είναι δεδομένο ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί και αυτό που μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη, είτε μέσω παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ. Όσο παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση της ΟΛΑ Α.Ε., δεν μπορούμε να οργανώσουμε τις αναπτυξιακές κινήσεις της εταιρείας παρότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι, από όλο τον κόσμο", δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΑ κ. Χρήστος Δούκας.

Αυτή η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του ΟΛΑ, δυσχεραίνει και την εκμετάλλευση των περιθωρίων συνεργασίας του Οργανισμού με τo κινεζικό SonoFortone Group που επενδύει σε έργα υποδομής και την Νavision Capital Partners, με έδρα το Λονδίνο. Οι τρεις πλευρές, υπενθυμίζεται, τον Οκτώβριο του 2016 είχαν υπογράψει ΜοU στο οποίο αποτυπώνονταν η αμοιβαία πρόθεση για συνεργασία.

Όπως τόνισε ο κ. Δούκας, η διοίκηση του ΟΛΑ υποστηρίζει την επιλογή της αξιοποίησης με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και στον διευρωπαϊκό άξονα ΙΧ, στον οποίο και πρέπει να επανενταχθεί ( είχε απενταχθεί το 2012).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κυρίως την δημιουργία εντός της μεγάλης χερσαίας ζώνης, υποδομές logistics και εγκαταστάσεις ομίλων που θέλουν να κάνουν στην Αλεξανδρούπολη τα επιχειρησιακά τους hubs. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί για την διακίνηση containers και η ανατολική λιμενολεκάνη και ο προβλήτας ( βάθος -12 μέτρα) που θα εξυπηρετούσε container ships, των 30.000 τόνων, εάν είχε τον απαιτούμενο μηχανικό εξοπλισμό.

Ο ΟΛΑ έχει μεγάλες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις προς αξιοποίηση, 400 στρεμμάτων ενώ υπάρχουν άλλα 500 στρέμματα, όμορα, που ανήκουν στον Δήμο.

"Επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εξακριβωμένο ότι υπάρχει αλλά αυτό θα εκδηλωθεί υπό την προϋπόθεση ότι εντός του λιμένα θα δημιουργηθεί Ελεύθερη Ζώνη, η ίδρυση της οποίας είναι απλή υπόθεση αφού μπορεί να γίνει με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών", δήλωσε ο κ. Δούκας προσθέτοντας:

"Το λιμάνι βρίσκεται σε εμπορικό σταυροδρόμι και η σημασία του ενισχύεται από τα ενεργειακά έργα στην περιοχή. Πρέπει να αποσαφηνιστεί το πως ο ΟΛΑ θα προχωρήσει στην αξιοποίησή του για να οργανωθούν οι ενέργειες της εταιρείας".