Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Στόχος η σύνδεσή λιμανιού-τοπικής επιχειρηματικότητας

Σύσκεψης στην Ορεστιάδα μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) και των μελών του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τους τοπικούς παραγωγούς, βιοτέχνες και επιχειρηματίες, στη βάση εξεύρεσης νέων διαδρομών διακίνησης με στόχο να καταστούν ελκυστικότερα και ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα της περιοχής, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) και των μελών του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Βορείου Έβρου.

Όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α., Χρήστος Δούκας, αποτελεί βασικό στόχο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του οργανισμού, η σύνδεση και στήριξη του λιμένα με την ντόπια επιχειρηματικότητα, ένα μεγάλο μέρος της οποίας δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, ενώ η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων από την ακριτική Ελλάδα στα κέντρα διανομής και πώλησης -ένα κρίσιμο κόστος στην παραγωγική αλυσίδα- αποτελεί μέλημα του Ο.Λ.Α.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην εν λόγω συνάντηση, την πρώτη από μία σειρά επαφών με συλλογικότητες της Θράκης που προγραμματίζει ο οργανισμός το προσεχές διάστημα, συζητήθηκε η δυνατότητα διάθεσης από τον Ο.Λ.Α. αποθηκευτικών χώρων, καθώς και χώρων για την ολοκλήρωση των προϊόντων, η διατήρηση (κατεψυγμένων οπωροκηπευτικών) σε ψυκτικούς θαλάμους μέσα στον εμπορικό λιμένα και η διακίνησή τους στα κεντρικά σημεία με οικονομικότερους τρόπους. Προς αυτή την κατεύθυνση, τεράστια συμβολή εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάρτιση, σε επόμενη συνάντηση, ενός σχεδίου δράσης για την υλοποίηση προγράμματος που αναμένεται να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και στην αύξηση της ζήτησης, της παραγωγής και διάθεσης των τοπικών προϊόντων.