Skip to main content

Αλιβιζάτος: Πάνω από 180.000 ψηφοφόροι για να ενισχυθεί το εγχείρημα

Οτιδήποτε χαμηλότερο από 100.000, θα ήταν μίζερο, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής - Πού και πώς θα ψηφίσουν οι Θεσσαλονικείς

του Νίκου Ηλιάδη

Πρόσκληση προς τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα, απηύθυνε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής διαδικασιών και δεοντολογίας, η οποία τρέχει το όλο εγχείρημα, Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι είναι σημαντικό για το μέλλον του νέου κόμματος να υπάρχει μεγάλη προσέλευση, την προσδιόρισε σε 180.000 και πλέον, λέγοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, μία μικρή προσέλευση κάτω των 100.000, θα είναι μίζερη και δεν θα βοηθήσει το εγχείρημα.

Παρουσιάζοντας την αριθμητική των εκλογών, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι θα λειτουργήσουν πανελλαδικά 1.000 εκλογικά τμήματα κι άλλα 23 στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Κ. Μακεδονία, θα λειτουργήσουν 105 εκλογικά κέντρα στους 7 Νομούς, στα οποία θα λειτουργήσουν 130 εκλογικά τμήματα. Στην Α' Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν 13 εκλογικά κέντρα και 22 θα υπάρξουν στη Β' Θεσσαλονίκης, με συνολικά 58 κάλπες. Θυμηθείτε πού βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, ΕΔΩ, και πώς θα ψηφίσετε, ΕΔΩ.

Τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Είπε, επίσης, ότι το συνολικό κόστος των εκλογών είναι λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ και ότι για τις ανάγκες της εκλογικής αναμέτρησης έχουν τυπωθεί 380.000 ψηφοδέλτια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος είπε ότι μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν γίνει 5.300 προεγγραφές ψηφοφόρων εκ των οποίων το 1/3 είναι φίλοι. Τα 2/3 είναι μέλη.

Ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε πρωτότυπο το εγχείρημα καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί, αλλά εκλέγεται πρώτα ο αρχηγός και μετά θα συγκροτηθεί το κόμμα.

«Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο», είπε, «διότι σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα ήταν υπόθεση των μηχανισμών, ενώ τώρα δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να συμμετάσχει πολύς περισσότερος κόσμος».

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε συνοπτικά στα διλήμματα και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η επιτροπή διοργάνωσης των εκλογών όλο αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικά συμμετέχουν σε αυτό όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του δημοκρατικού χώρου, με εξαίρεση την Ώρα Αποφάσεων (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης) και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είπε για αυτές τις δύο περιπτώσεις ότι, παρότι δεν συμμετέχουν, «βλέπουμε ότι τηρούν μία θετική στάση χωρίς να έχουν εναντιωθεί σε αυτό που πάμε να κάνουμε».

Τέλος, σημείωσε ότι από δύο υποψήφιους επιχειρήθηκε πριν από μερικές ημέρες να προεκτυπωθούν ψηφοδέλτια, αλλά έπειτα από παρέμβαση της επιτροπής αυτό ματαιώθηκε.

Το παρόν στη σημερινή συνέντευξη του κ. Αλιβιζάτου στη Θεσσαλονίκη έδωσε επίσης ο Γ. Λυσσαρίδης, πρόεδρος της επιτροπής για την περιοχή της Κ. Μακεδονίας, ο οποίος ευχαρίστησε τους περίπου 6.000 εθελοντές που θα συμμετέχουν στις εκλογές. Ήταν επίσης παρόντες και οι εκπρόσωποι της επιτροπής από τους 7 νομούς της Κ. Μακεδονίας.