Skip to main content

Άλλα λέμε εμείς, άλλα λένε οι Σκοπιανοί και οι Αλβανοί

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων αρνείται ότι συμφωνήθηκε με τον Κοτζιά η αναθεώρηση των βιβλίων για αλυτρωτισμό, όπως μεταφέρει ο αλβανικός και ο σκοπιανός Τύπος.

Εχθές μόλις έγραφα ότι οι γείτονές μας είναι αναξιόπιστοι, και οφείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά τους, ίσως ούτε τις υπογραφές τους. Τόσο οι Σκοπιανοί, όσο και οι Αλβανοί έσπευσαν να διαψεύσουν τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, στις οποίες αναφέρθηκα.

Θα μπορούσε βεβαίως, να πει κάποιος ότι μπορεί ο Ν. Κοτζιάς να μας παραπλανεί, όμως το παρελθόν ενοχοποιεί τους γείτονες, με τις επανειλημμένες υπαναχωρήσεις επί σειρά ετών. Είναι πιθανόν, να υπάρχει και ξένος δάκτυλος, είτε του Σόρος είτε της Τουρκίας, που επεμβαίνουν να διορθώσουν καταστάσεις συμφώνως με τα δικά τους συμφέροντα. Και λόγω της εξάρτησης το επιτυγχάνουν.

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων αρνείται ότι συμφωνήθηκε με τον Ν. Κοτζιά η αναθεώρηση των βιβλίων για αλυτρωτισμό, όπως μεταφέρει ο Εχέδωρος από τον σκοπιανό και αλβανικό Τύπο. Θυμίζω, ότι εχθές έγραψα: «Να ενημερώσω τον Ν. Κοτζιά, αν το αγνοεί, ότι αυτήν την υπόσχεση την επαναλαμβάνουν οι Σλάβοι πολιτικοί των Σκοπίων από το 1995».

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει: «Αυτό που συζητήθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, μεταξύ του ΥΠΕΞ Σκοπίων, Ντιμιτρόφ και του ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κοτζιά, έχει ως στόχο την πρωτοβουλία των Σκοπίων από το 2007, για μια συνάντηση των ιστορικών και από τις δύο χώρες.

» Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργάζονται για να ξεπερασθούν οι ιστορικές προκαταλήψεις στα Βαλκάνια, προς το συμφέρον της συνεργασίας και του μέλλοντος. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε αυτό το στάδιο για μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την ιστορία, και όχι τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, η διαδικασία είναι κατανοητή και ισχύει και για τις δύο πλευρές».   

Οι εμπειρογνώμονες δηλαδή, θα συναντηθούν, θα πιουν το καφεδάκι τους και θα ανταλλάξουν ιστορικές απόψεις. Για ποιο λόγο θα γίνει η συνάντηση; Πρόκειται για εκδήλωση κοινωνικής συναναστροφής; Οι απόψεις των δύο πλευρών είναι γνωστές. Είναι προφανές ότι πρόκειται περί υπαναχωρήσεως, που ίσως οφείλεται και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο π. υπουργός επί των Εξωτερικών του Γκρούεφσκι, Νίκολα Ποπόσκι, υποστήριξε ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν με τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. «Η σύσταση μιας κοινής επιτροπής που θα συμβάλει στην αντικειμενική και επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, ήταν μέρος μόνο της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Βουλγαρία στις αρχές Αυγούστου». Ως γνωστόν, λάθος θεωρήθηκε η συμφωνία με την Βουλγαρία -που δεν κυρώθηκε ακόμη από τα Κοινοβούλια- και ζητείται να μη επαναληφθεί.

Τα ίδια, αλλά και χειρότερα, με τους Αλβανούς, οι οποίοι προβάλλουν εξωφρενικό αίτημα για την ίδρυση στρατιωτικών νεκροταφείων των Ελλήνων στρατιωτών στην Βόρειο Ήπειρο. Το ΥΠΕΞ Αλβανίας, χαρακτηρίζει μονόπλευρη την συμφωνία που υπογράφηκε με την Ελλάδα για στρατιωτικά νεκροταφεία, ήδη από το 2009. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι την καθόρισε ως  μονόπλευρη, λέγοντας ότι ναι μεν η κυβέρνηση Ράμα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία, αλλά ζήτησε ένα πρωτόκολλο εγγύησης για την ορθή εφαρμογή της.

Προσέξτε τι εννοεί με το πρωτόκολλο εγγύησης:

«Το 2009, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στην Ελλάδα, συμφώνησαν να χτίσουν δύο ελληνικά (στρατιωτικά) νεκροταφεία στην Αλβανία». Αλλά πρόσθεσε, ότι τα Τίρανα προέτρεψαν την Αθήνα να τιμήσει τους νεκρούς της κοινότητας των Τσάμηδων και να παρουσιάσει μια ποικιλία διαφορετικών πρακτικών (για αυτούς).

Να λειτουργήσουν δηλαδή νεκροταφεία των εγκληματιών Αλβανοτσάμηδων σε ελληνικό έδαφος, που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα διέπραξε γενοκτονία εις βάρος τους. Έχω άδικο, ότι δεν καταλαβαίνουν από λόγια, και ότι απαιτείται άλλου είδους αντιμετώπιση;